Huismus: meest gespot en toch bedreigd (Nationale Vogelweek #3)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 mei is het Nationale Vogelweek. Tijdens deze week worden in elke provincie vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. Meer hierover op http://www.vogelweek.nl/

(tekst: Wim Meijer)

Nieuws.nl speelt hierop in door, tot en met zondag 16 mei, iedere dag een ”vogelportretje’ te plaatsen, met foto’s en wat wetenswaardigheden.

De huismus: steeds minder thuis rond onze huizen
Vandaag is de lens gericht op de huismus. Het vogeltje is bijna spreekwoordelijk het meest voorkomende en minst opvallende vogeltje in onze omgeving. Hoewel… het grijsbruine beestje mag dan de naam hebben ‘gewoon’ te zijn, maar de afname van het aantal huismussen in de laatste 40 jaar is zo dramatisch dat, als het zo door zou gaan, onze kinds kinderen hem straks alleen nog maar zouden kennen van ‘horen vertellen’.

Gehalveerd
Nou ja, ik zet ’t misschien iets te zwaar aan, maar een feit is dat het mussenbestand in ons land sinds de jaren zeventig, toen er nog tussen de 1 en 2 miljoen mussenpaartjes binnen onze landsgrenzen leefden, meer dan gehalveerd is. Op dit moment tellen we er nog ‘slechts’ tussen de 500.000 en 1 miljoen.

Isolatie en tafelkleden
Hoe dat komt? Dat laat zich raden. Een huismus heet niet voor niets ‘huismus’. En wat doen wij de laatste decennia met onze huizen? Jazeker: isoleren. Ieder gaatje stoppen we vol met isolatiemateriaal. En laat dat nu net de plekjes zijn waar de mussen zich zo graag nestelen. En dan de broodkruimels. Vroeger klopte ‘moeder-de-vrouw’ het tafellaken met broodkruimels na iedere maaltijd uit in de achtertuin. Dit tot groot genoegen van alle mussen. Maar nu… geen tafellaken-uitkloppende-huisvrouw meer te vinden.

Wim Meijer Fotografie_MG_9410

Dominomus
Dit alles heeft ertoe geleid dat de mus inmiddels is ‘gepromoveerd’ tot beschermde diersoort. En dat wordt bloedserieus genomen. Dat bleek wel in 2005 toen er grote ophef ontstond rond de ‘dominomus’.  Even het geheugen opfrissen. Gedurende de voorbereidingen van een wereldrecordpoging ‘dominosteentjes laten omvallen’ in het Frisian Expo Center in Leeuwarden daalde een zich van geen kwaad bewuste mus neer op een van de steentjes en zette daarmee een kettingreactie in gang waarbij 38.000 steentjes voortijdig omvielen. Om herhaling te voorkomen besloot de organisatie van het evenement het diertje het levenslicht te ontnemen door het inzetten van een luchtbuks. Het gevolg was een hetze tegen de schutter en de organisatie van ‘Domino-Day’ en een gerechtelijke procedure die er uiteindelijk toe leidde dat de schutter een boete werd opgelegd van € 200,-

Toekomst veelbelovend
Op dit moment is het overigens nog steeds zo dat bij iedere jaarlijkse Nationale Vogeltelling de huismus fier aan kop gaat. Ook blijkt dat het mussenbestand sinds de zeventiger jaren wel is gehalveerd, maar sinds 2000 ongeveer stabiel is gebleven. Kortom: er is nog hoop. Zeker als we kijken naar de ontwikkeling van andere vogelsoorten. Denk maar aan de vogels die hier de vorige 2 dagen voorbijkwamen: de lepelaar en de aalscholver. Vanuit een zwaar bedreigde situatie hebben ze zich teruggevochten en zijn nu onbedreigd en veel voorkomend.

Kortom: Het lijkt erop dat het milieu steeds vogelvriendelijker wordt. Tel daarbij op dat ook de dominorage achter de rug is, dan lijkt ’t erop dat niets een gezonde toekomst van de huismus nog in de weg staat.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen