Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 4 juni

Foto: Pixabay/VRK

In de wekelijkse corona-update van GGD Kennemerland met aandacht voor het gele boekje, de wekelijkse cijfers en het sluiten van vaccinatielocatie Zandvoort.

Wekelijkse cijfers

  • Deze week (27 mei t/m 2 juni) waren er in Kennemerland 496 nieuwe besmettingen (90 per 100.000 inwoners). Dit zijn er 50 minder dan vorige week (-9%).
  • Deze week (27 mei t/m 2 juni) zijn er 7.905 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er ongeveer evenveel als vorige week (8.013), na een wekenlange daling.

In de periode van 15 januari t/m 2 juni zijn er 232.025 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 155.637 eerste prikken (67%) en 76.388 tweede prikken (33%). Deze week (27 mei t/m 2 juni) zijn er 29.556 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 14.837 eerste prikken (50%) en 14.719 (50%) tweede prikken. Er zijn deze week 1.045 meer prikken gezet dan vorige week.

Mensen uit 1983 kunnen inmiddels  al vanaf 11:00 uur vandaag een afspraak maken voor vaccinatie met een mRNA-vaccin. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Janssen vaccin
Uit de meest recente cijfers blijkt dat Janssen een voldoende veilig en effectief vaccin is, maar voor de landelijke vaccinatiestrategie adviseert de Gezondheidsraad om het Janssen-vaccin anders in te zetten. Dit betekent dat de leeftijdsgroepen die nog aan de beurt komen vanaf nu alleen nog BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccins krijgen, zo ook in Kennemerland. Wel kan het in bepaalde gevallen volgens de Gezondheidsraad verstandig zijn om het Janssen-vaccin aan te bieden, omdat mensen met één prik van Janssen direct volledig gevaccineerd zijn. Hierover meer in de volgende media update.

Gele boekje
Gister werd bekend dat vanaf maandag er stempels of stickers in het gele boekje worden gezet als je gevaccineerd wordt met een vaccin tegen COVID-19. Wij hebben hier de volgende berichtgeving op onze site geplaatst vanwege de vele vragen die we op ons klantcontactcentrum binnen krijgen: COVID-vaccinatie in gele boekje op korte termijn met terugwerkende kracht mogelijk | GGD Kennemerland hier plaatsen we maandag meer informatie hoe men met terugwerkende kracht een stempel of sticker kan krijgen. Het is vooral belangrijk dat men weet dat de registratiebrief moet worden bewaard en dat naar de vaccinatielocatie momenteel geen zin heeft. Onze boodschap is om de website goed in de gaten te houden. Wellicht kan dit meegenomen worden in berichtgeving rondom dit onderwerp in onze regio.

Werving
De GGD’en staan voor een grote, belangrijke uitdaging: de vaccinatie van miljoenen inwoners van ons land. Daarbij kunnen we de hulp gebruiken van vele artsen en medisch specialisten. Omdat de komende periode het aantal vaccinaties omhoog gaat, zijn we met een videoboodschap naar buiten getreden om mensen te werven voor onze vaccinatielocaties: arts, anios, of gepensioneerd, verpleegkundig specialist, physician assistant, medisch triagist. Allemaal welkom om te solliciteren, mits ze minimaal 16 uur per week beschikbaar zijn.

Bekijk onze video hier:

Rookstopadvies Beverwijk
Corona is een goede aanleiding om het gesprek over roken aan te gaan. Rokers hebben meer kans om besmet te raken en er is steeds meer bewijs dat mensen die COVID-19 hebben en roken, een grotere kans lopen op ernstige complicaties en op overlijden. In Denemarken zijn  goede ervaringen  opgedaan met het geven van een rookstopadvies in de corona test/vaccinatiestraten. In Kennemerland maken we vanaf deze week ook van de gelegenheid gebruik om rokers,  nadat ze gevaccineerd zijn, te informeren over de mogelijkheden om te bellen met de stoplijn en de gratis hulp die voorhanden is voor hen.  Op de vaccinatielocatie Beverwijk worden vanaf deze week per dag 2000 mensen gevaccineerd. Per 2 juni zijn 3 medewerkers daar op de locatie gestart daar met voorlichting over www.ikstopnu.nl

Sluiting Zandvoort
Zondag staat de pop-up vaccinatielocatie voor het laatst in Zandvoort. De bus wordt na 6 juni elders in het land ingezet. Wat feiten over deze tijdelijke priklocatie:

  • De oudste cliënt daar geprikt is geboren in 1914 en was 106 jaar oud ten tijde van de eerste prik.
  • De jongste cliënt was van 2002 – 18 jaar oud.
  • Totaal aantal prikken t/m zondag: 6385
  • Aantal prikken in een arm uit regio Kennemerland:  5607
  • Aantal dagen gestaan: 70

Reacties

Cookieinstellingen