Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 18 juni

Foto: Pixabay/VRK

In de wekelijkse corona-update van GGD Kennemerland met aandacht voor het vaccinatietraject, de wekelijkse cijfers, keuzemogelijkheid Janssen-vaccin en het vaccineren van dak- en thuislozen.

Afgelopen week bijna 50.000 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland
In de periode van 15 januari t/m 16 juni zijn er 325.323 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 221.101 eerste prikken (68%) en 104.222 tweede prikken (32%). Deze week (10 t/m 16 juni) zijn er 47.277 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 32.417 eerste prikken (69%) en 14.860 (31%) tweede prikken. Er zijn deze week 11.416 meer prikken gezet dan vorige week. Hiermee bevinden we ons nu in de piek van de vaccinatiecampagne.

In de periode van 7 januari t/m 16 juni zijn er 201.905 inwoners van GGD-regio Kennemerland gevaccineerd door een GGD (36.714 per 100.000 inwoners). Van de gevaccineerde inwoners zijn 96.117 deels gevaccineerd (48%) en 105.788 volledig gevaccineerd (52%) door een GGD.

Wekelijkse cijfers

  • Deze week (10 t/m 16 juni) waren er in Kennemerland 239 nieuwe besmettingen (43 per 100.000). Dit zijn er 66 minder dan vorige week (-22%).
  • Deze week (10 t/m 16 juni) zijn er 6.286 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 639 minder dan vorige week (6.925).

Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem, Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten. Sinds mei staat in Haarlem bij de Kathedrale Basiliek St. Bavo aan het Jos Cuypersplein een mobiele testlocatie waar mensen ook zonder afspraak terecht kunnen voor een test. Op 28 juni is de mobiele locatie voor het laatst geopend. Momenteel wordt bekeken of hij daarna op een andere plek ingezet wordt.

Dak- en thuislozen gevaccineerd in regio Kennemerland
Van woensdag 2 tot en met vrijdag 11 juni ’21 heeft een team van GGD Kennemerland dak- en thuislozen in de regio gevaccineerd. In de Regio Kennemerland zijn 3 locaties, waar daklozen 24 uur per dag kunnen verblijven. Dit zijn locatie Velserpoort, Wilhelminastraat en daklozenboot Aurora in Haarlem. Naast de cliënten die op de locaties verblijven, zijn ook buitenslapers, bankslapers en andere zorgmijders (mondeling) uitgenodigd via hun trajectbegeleiders.

Daarnaast heeft er een vaccinatieronde in Stem in de Stad plaatsgevonden specifiek bestemd voor  ongedocumenteerden (mensen zonder verblijfsvergunning). Stem in de Stad is een aanloopcentrum dat praktische/juridische/psychosociale ondersteuning biedt aan alle ongedocumenteerden uit de regio. Ook komen op deze locatie de straatkrantverkopers de straatkrant ophalen.

Tweemaal is er een vaccinatieronde langs diverse woonadressen gedaan. Op deze adressen wonen zorgmijders met ernstige psychiatrische multiproblematiek  die in een begeleidingstraject zitten bij het ACT team (GGZ Ingeest). Men is telkens gevaccineerd in de GGD-testbus (die normaal gesproken wordt ingezet om PCR testen af te nemen). De sociaal psychiatrisch verpleegkundige van het ACT team heeft iedere prik gezet. Zo was er sprake van een vertrouwd gezicht aan de voordeur en tijdens het prikken.

Ook is er op 1 (centrale) Blijfgroep-locatie een vaccinatiemoment georganiseerd en vond tenslotte een “veeg”-ronde bij de GGD vestiging in Haarlem plaats voor iedereen behorende tot de doelgroep die eerdere momenten heeft gemist. Tijdens deze ronde konden zij alsnog gevaccineerd worden. In totaal zijn 124 mensen gevaccineerd. Zij zijn gevaccineerd met het Janssen-vaccin.

23 juni keuzemogelijkheid voor Janssen-vaccin van start
Mensen die dat willen kunnen vanaf 23 juni een afspraak voor het Janssen-vaccin maken. Het Janssen-vaccin is een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn. Mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin maar toch Janssen willen kunnen ook bellen naar een speciaal nummer van GGD GHOR Nederland en hun afspraak omzetten naar één prik met het Janssen-vaccin. Het nummer voor de afspraken wordt komende week bekendgemaakt.

Het vrijwillig vaccineren met Janssen start in de week van 21 juni, omdat er vanaf dan landelijk circa 75 duizend Janssen-vaccins beschikbaar zijn. In de week erna zijn dit er, afhankelijk van de leveringen 125 duizend. In de regio Kennemerland wordt op de vaccinatielocatie bij Schiphol met Janssen gevaccineerd op vrijdag, zaterdag en zondag aan het einde van de dag.

Reacties