UEFA wil geen kleur bekennen

Foto: Wikipedia

Europese voetbalorganisatie verbiedt de gemeenteraad van München om de Allianz Arena te verlichten in regenboogkleuren tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije, dit als protest tegen anti-LHBTI-wet Hongarije.

De UEFA staat niet toe dat bij de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije morgenavond in de Allianz Arena het stadion aan de buitenkant wordt verlicht in de regenboogkleuren. De gemeenteraad van München wilde dit als protest tegen de afgelopen week in Hongarije aangenomen wet die bepaalt dat  materiaal dat “afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot” niet mag worden getoond aan mensen onder de achttien jaar’.

Afgelopen week werd in het Hongaarse parlement een wet aangenomen, waarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

De UEFA staat dit echter niet toe en wil kost wat kost vasthouden aan een uniform stadionontwerp voor de EK-stadions. Of dat de echte reden is voor het verbod… Door ‘geen kleur te bekennen’ mijdt de UEFA in ieder geval op een gemakkelijke manier een conlict met de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Overigens is het niet het eerste protest uit de hoek van Der Mannschaft tegen de nieuwe wetgeving van Viktor Orbán. Eerder maakte doelman Manuel Neuer al een statement met een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboogvlag. Dit werd, weliswaar na onderzoek, door de UEFA wel toegestaan.

Reacties