Tata Steel kiest voor waterstof: geen CO2-opslag onder Noordzee

Foto: Wim Meijer Fotografie

Tata Steel gaat geen CO2 opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Dat heeft het bedrijf zojuist bekend gemaakt. Er lagen tot vandaag twee vergroeningsplannen op tafel, een met en een zonder de omstreden opslag van CO2 op zee.

(bronnen: NH Nieuws / Tata Steel)

Volgens het persbericht ‘heeft de directie van Tata Steel Nederland met volledige steun van de raad van commissarissen en het moederbedrijf uit India besloten om volop te koersen op de productie van groen staal via de waterstofroute’.

In die vergroeningsroute vervangt Tata Steel in 2027 hoogoven 6 voor een DRI-installatie, die op termijn op waterstof moet draaien. Hoe lang dat precies duurt is nog niet duidelijk. De andere hoogoven (7), wordt dan tussen 2030 en 2040 vervangen.

Met de keuze voor dit plan geeft Tata duidelijk richting aan het vervolgdebat in de Tweede Kamer over de toekomst van het bedrijf, dat morgen op de agenda staat.

Er zijn nog wel wat beren op de weg: het Rijk maakt subsidie vrij voor de CO2-opslag, terwijl nog niet duidelijk is hoe de waterstofroute precies gesubsidieerd kan en zal moeten worden.

Reacties