112

Pas op voor valse e-mails uit naam van GGD GHOR Nederland!!!

Foto:

Er doen valse e-mails de ronde uit naam van de GGD’en. In deze e-mails staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving.

Zo herkent u de valse e-mails:

  1. GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en sturen geen e-mails met een uitnodiging. U krijgt uw uitnodiging voor een boostervaccinatie via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dan doen we dit via een media-oproep en lokaal sturen we soms sms-berichten.
  2. Als GGD’en ondersteunen wij de overheid om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Maar dit verplichten wij nooit. Als u dus een e-mail krijgt waarin staat dat een boosterprik moet of verplicht is, heeft u te maken met spam. Fraudeurs proberen op die manier bij uw geld te komen. Zie punt 3.
  1. Als u in de valse e-mails op de link klikt om een afspraak te maken en u komt bij een bankomgeving uit, dan is dit foute boel. Een vaccinatie is gratis. Geen enkele GGD vraagt u om een bankrekening of om geld over te maken.
  2. Het taalgebruik in de valse e-mails is vreemd, overdreven formeel en er zitten veel taal- en spelfouten in. We proberen de communicatie vanuit GGD GHOR Nederland juist altijd laagdrempelig en eenvoudig te houden. En uiteraard correct.  Klik op onderstaande afbeelding voor vergroting. Voorbeeld van een vals mailbericht

GGD GHOR Nederland stuurt alleen afspraakbevestiging per e-mail

De enige e-mails die u met betrekking tot uw vaccinatieafspraak van GGD GHOR Nederland krijgt, zijn afspraakbevestigingen. Die krijgt u automatisch nadat u (online of telefonisch) een afspraak heeft gemaakt. In de afspraakbevestigingen staat bijvoorbeeld wat u moet meenemen naar de vaccinatielocatie.

Wat als u een valse e-mail heeft ontvangen?

Nu meer mensen worden opgeroepen voor een boosterprik, neemt ook de cybercriminaliteit toe. Fraudeurs hopen geld afhandig te maken van mensen die niet weten hoe het vaccinatieproces werkt. Daarom nogmaals onze roep: een booster is vrijwillig en gratis! Wij sturen geen e-mails met uitnodigingen. Open de valse e-mails niet en gooi ze ongelezen weg.

Lees ook: GGD’en sturen beveiligde mail voor een bron- en contactonderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen