Vandaag, 7 januari, is het de Internationale Dag van de Rare Loopjes

Foto: Pixabay

Vandaag is het de Internationale Dag van de Rare Loopjes (The International Day of Silly Walks). De bron van deze dag ligt bij het Engelse Ministry of Silly Walks, een legendarische sketch van Monty Python’s Flying Circus, en van John Cleese in het bijzonder uit 1970.

(tekst: Wim Meijer / bron: o.a. Wikipedia)

De sketch draait om een ambtenaar (John Cleese) van een fictief Brits departement dat toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes (silly walks).

Al voordat de Silly Walks voor het eerst werd uitgezonden waren hadden de vreemde stappen van John Cleese al voor de nodige verbazing gezorgd bij zijn benedenburen, die zijn repetities gadesloegen. Niet verwonderlijk, want je kunt nauwelijks spreken van natuurlijke bewegingen.

Het bleek in ieder geval de moeite van het oefenen waard, want ‘The Ministry of Silly Walks’ groeide uit tot een wereldwijd succes, dit vooral tot stomme verbazing van John Cleese zelf. In een interview met Humberto Tan uit 2014 vertelde de Britse komiek dat hij zelf absoluut de lol niet inzag van de sketch met het ‘rara loopje’. Het was bedacht door zijn Monty Python-collega’s Michael Palin en Terry Jones die beide heilig geloofden in de sketch, dat in tegenstelling tot John Cleese, voor wie het steeds weer de nodige fysieke inspanning kostte, en dat terwijl hij zich niet kon voorstellen dat het leuk was.

In het interview vertelt hij dat hij aanvankelijk gelijk leek te krijgen toen hij voor de eerste keer de Silly Walks op de planken bracht in Brighton: “De eerste avond dat we het in de show deden bleef het doodstil. Heel gênant! Ik deed al die dingen en het publiek zat daar maar, vreselijk!”, aldus Cleese. Het was op aandringen van Palin en Jones dat John Cleese het nog een tweede avond probeerde. Tot zijn stomme verbazing bleek het publiek daar wél de humor in te zien van het Ministry of Silly Walks. John Cleese: “En die tweede avond lachte dat verdomde publiek”!

‘Loopje’ bestudeerd: 6,7x zo gek als gewoon lopen
Dat het ‘loopje’ van John Cleese niet zomaar een raar loopje is blijkt uit het resultaten van een studie door twee biologen, Nathaniel Dominy van het Dartmouth College in het Amerikaanse New Hampshire en zijn collega Erin Butler. De biologen bestuderen de oorsprong en evolutie van het lopen op twee benen.

Ze bestudeerden het filmpje van Monty Python en concludeerden dat John Cleese beschikt(e) over een bijna bovennatuurlijk fysieke flexibiliteit, zeg maar gerust ‘elasticiteit’. Butler en Dominy toonden aan dat Cleese zijn knieën tijdens het lopen af en toe zo’n 110 graden boog. Bij een normale wandelpas buigen de knieën zelden verder door dan 60 graden. En niet alleen de extreme buighoek van de knieën maakt het loopje gek. ‘John Cleese buigt en strekt zijn knieën op allerlei verkeerde momenten’, zegt Dominy. Op een gegeven moment buigt één van zijn knieën bijvoorbeeld door tot 110 graden, terwijl die bij gewoon lopen op dat punt slechts een buiging van 20 graden zou moeten hebben.

Door deze afwijkingen te kwantificeren, berekenden Butler en Dominy dat de loopstijl van Cleese in de originele sketch 6,7 keer zo gek is als een normale loopstijl.

Zó werkt de ‘silly walk’ (foto: Wikipedia)

Silly Walks 5 decennia na dato
Nu, ruim 50 jaar later, vragen fans nog vaak aan John Cleese om de Silly Walks te demonstreren. Het rare loopje vraagt echter te veel van het fysiek van de inmiddels 82-jarige John Cleese om het nu nog uit te voeren.

Ondanks dat Cleese zelf zijn Silly Walks niet meer uitvoert, hebben zijn capriolen veel navolging gevonden en blijken zelfs nu, ruim 5 decennia na dato, nog steeds mensen te motiveren om het na te doen, of op een andere creatieve manier er aandacht aan te besteden. Zou zijn er inmiddels in diverse landen zogenaamde Silly Walks zebrapaden met bijbehorende verkeersborden, zoals in Spijkenisse, Groningen en in Stede Broec.

Silly Walk tunneltje
In Eindhoven is het Dommeltunneltje omgedoopt in een “Silly Walk tunneltje”. Het was John Cleese die het persoonlijk op 25 april 2016 kwam openen.

The International Day of Silly Walks… hoe vier je dat nou?
Welnu, in diverse landen worden er soms collectieve wandelingen (Silly Walks) georganiseerd. Alleen gaat dat nu door corona niet door. Hoe dan wel? Welnu: Vier lekker op je eigen manier ‘The International Day of Silly Walks. Loop (maximaal met z’n tweeën)  gerust gek, gekker, ’t gekst… maar maak ’t niet té gek, want we hebben niet allemaal de elastische benen van John Cleese. En voor beenbreuken of spierscheuren is het in deze coronatijd met uitgestelde zorg echt een verkeerd moment.

Speciale ‘silly walks’ oversteekplaats (foto: Wikipedia)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen