55+

Valentijnsdag: Dag waarop een hartendief op pad is

Foto: Pixabay compilatie

Het is 14 februari. Onverwacht gaat de huisbel en staat een bloemist voor de deur met een mooi boeket bloemen,  of iemand bezorgt onverwacht een cadeautje. Het sleutelwoord: ‘Geheim’

Tekst en foto’s Pixabay/Charles Duijff

‘Wie is mijn geheime aanbidder?’, die vraag past zeker bij de traditie. Iets bijzonders ontvangen en daarna piekeren over wie je zo (onverwacht) heeft verwend. ‘O ja…het is Valentijnsdag…van wie zou dit liefs kunnen zijn? Bloemisten doen meestal goede zaken rond 14 februari.  Hoewel Valentijnsdag vooral wordt beleefd als een dag vol romantiek vanwege een relatie tussen twee (vermeende) geliefden, toch wordt Valentijnsdag ook gebruikt om vriendschappen te bezegelen, of familie te laten weten dat je van ze  houdt en aan ze denkt. Hartendief mister Valentijn steelt dus vele harten op 14 februari. Hij heeft het er druk mee!  Op de openingsfoto van dit artikel doet hij dat als voorbeeld ’s nachts, maar geloof me, dit is een dief die op Valentijnsdag het gehele etmaal op pad is. Zo laat mister Valentijn ons dromen, we worden zomaar ineens poëtisch, avontuurlijk en beleven die dag als sprookjesachtig. Poëtisch bijvoorbeeld als het gaat om het schrijven van een wenskaart, of een bericht via de sociale media. Dat laatste maakt het meestal niet langer anoniem. Ook muzikaal staat Valentijn flink op de kaart (luister en kijk hieronder)

Bron Wikipedia:

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw  ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend.

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan de god van de natuur. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Er is echter geen verband tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van de Valentijnsdag.Maar het gaat uiteindelijk om liefde en empathie, een basisbehoefte bestemd voor iedereen, hetgeen begint bij onze eerste ademteug……Liefde geven, in feite iets wat niets kost. Dat de commercie wel vaart bij Valentijnsdag is alle ondernemers zeker met liefde gegund! De redactie van Nieuws.nl wenst je vandaag een bericht als op onderstaande afbeelding, of een vergelijkbare verklaring van genegenheid! Het mooiste cadeau wat je kan krijgen toch?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen