55+

Eerste Kaasmarkt sinds 2 jaar geopend door Evgeniy Levchenko en Victoria Koblenko

ALKMAAR – Op zich een feestelijke gebeurtenis: de opening van de eerste Kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar na 2 jaar. Toch ook een gebeurtenis met een lading: de oorlog in Oekraïne. De bel, die traditioneel om klokslag 10.00 uur wordt geluid ter opening van de Kaasmarkt, werd vandaag dan ook geluid door oud-voetballer Evgeniy Levchenko en actrice Victoria Koblenko, beide geboren in Oekraïne.

Behalve aandacht voor de oorlog wilden Levchenko en Koblenko aandacht vragen voor stichting Breath Care for Kids, een stichting die zich richt op het welzijn van kansarme kinderen in Oekraïne.

Voorafgaand aan het luiden van de bel werden Evgeniy Levchenko en Victoria Koblenko op het Waagplein verwelkomd door burgemeester Anja Schouten en de vier wethouders, én natuurlijk door Kaasvader Willem Borst.Na het welkom en het poseren voor de massaal toegestroomde pers viel even de stilte op het Waagplein tijdens de uitvoering van het Oekraïens volkslied door het carillon, gevolgd door applaus van alle aanwezigen, waaronder ook Oekraïense vluchtelingen die in de regio worden opgevangen. Ze hadden de Oekraïense vlag aan de hekken gehangen en juichten toen Levchenko hen in hun eigen taal moed insprak: ’Slava Ukraïna’ – hulde aan Oekraïne – riep hij.

Stilte tijden het volkslied van Oekraïne gespeeld door het carillon op het Waagplein

Hierna was het dan tijd voor die eerste Kaasbel van 2022, uitbundig geluid door Victoria Koblenko, waarna het Alkmaarse Kaasdragersgilde eindelijk weer ‘lós’ kon, daarmee een 429 jaar oude traditie na 2 jaar corona, weer in ere herstellend.

Wie vaker op de Alkmaarse Kaasmarkt geweest is kent ongetwijfeld het ritueel, van keuren, wegen, verhandelen en afvoeren. Een ritueel waar steeds weer de speciale gasten een hoofdrol in spelen, te beginnen met het proeven. Met een speciale kaasboor mocht Victoria Koblenko een stukje uit de kaas halen, de zogenaamde ‘steekproef’(nu weet je meteen waar deze uitdrukking vandaan komt)  om vervolgens te proeven.Waar de kaasdragers zelf blij van worden is altijd weer wanneer de eregast plaatsneemt op een van de berries om ook een rondje te maken over de kaasmarkt. Altijd weer een goed fotomomentje. De eer viel ten deel aan Victoria Koblenko. Een ander mooi fotomoment is wanneer meestal de mannelijke gast, in dit geval dus Evgeniy Levchenko, zelf mogen ervaren hoe het is om kaasdrager te zijn. Voor de sportieve Levchenko bleek dat ‘kasie’ want na 1 ronde had hij zo te smaak te pakken dat hij er nog een paar extra rondjes met de berrie aan vastplakte.Met de opening van de Kaasmarkt is nu weer het startsignaal gegeven voor een traditie die jaarlijks rond de 180.000 bezoekers naar het Waagplein trekt. Of dat dit jaar ook zo zal zijn is afwachten. Vooral de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat veel buitenlandse toeristen wegblijven, maar ook corona speelt in veel landen nog een rol. Wat dat betreft zal ook dit jaar nog anders zijn dan anders.

De Alkmaarse Kaasmarkt vindt iedere vrijdagochtend plaats van 10.00 tot 12.00 uur.  Klik HIER voor meer informatie. Hieronder nog een foto-impressie van vandaag. 

Reacties

Cookieinstellingen