55+

Van de ‘walvis van Willem Warmenhoven’ tot de walvis van….

Het bloemencorso van de Bollenstreek beleeft dit jaar zijn 75e verjaardag. Dit indrukwekkende en kleurrijke spektakel beleefde namelijk in 1947 zijn debuut.

Tekst Willem Meijer

Zeventien indrukwekkende praalwagens en 31 met bloemen versierde luxe particulieren auto’s, muzikaal omlijst door een groot aantal muziekkorpsen maken weer hun jaarlijkse triomftocht vanuit Noordwijk aan Zee naar Haarlem, voorbijtrekkend aan een honderdduizenden koppen tellend publiek, afkomstig uit alle hoeken en gaten van de wereld.

1947 twee jaar na die vreselijke oorlog

Kort na de Tweede Wereldoorlog was er grote behoefte aan feesten en gezelligheid. Daarbij kwam dat de bloembol, Nederlands exportproduct bij uitstek, een stuk internationale promotie prima kon gebruiken. En zo ontstond het idee van het bloemencorso. In onderstaand filmpje ook de walvis van Willem van Warmenhoven….

De Walvis

In 1947 ging dat eerste echte bloemencorso in Hillegom van start. Voor het grootste deel bestond de stoet uit met bloemslingers en boeketten versierde vrachtauto’s en handkarren, voorafgegaan door het plaatselijke muziekkorps en aangevuld met die allereerste praalwagen aller tijden: de Walvis van de Hillegomse amarylliskweker Willem Warmenhoven, gedragen door een krakkemikkig vrachtwagentje. Noordwijk en Haarlem Na 1947 breidde het bloemencorso snel uit. En vooral toen Hillegom de buurgemeenten Sassenheim en Lisse uitnodigde om mee te werken aan een groots opgezet corso, kreeg het evenement steeds meer allure. Ook de opening van Keukenhof in 1950 had een duidelijke invloed op de belangstelling voor het bloemencorso. Steeds langer werd de route en steeds groter werd de stoet. En toen later ook badplaats Noordwijk en bloemenstad Haarlem aansloten, kreeg het bloemencorso de hedendaagse omvang en uitstraling.

In het bloemencorso van 2022 wordt de walvis van Willem van Warmenhoven herdacht en geëerd. Deze corsowagen bestaat net als de meesten uit twee delen. Het voorste deel is een kopie van de wagen uit 1947 en de aanhangwagen toont een ‘modernere’ walvis, omgeven door o.a. een walviskalfje en zeesterren……

Reacties

Cookieinstellingen