Greenpeace blokkeert schip met 60 miljoen kilo soja in Noordersluis IJmuiden

Foto: Dennis Gouda

Ruim zestig activisten hebben sinds gisteravond de Noordersluis in IJmuiden geblokkeerd, meldt Greenpeace Nederland in een persbericht. De actievoerders uit Brazilië en Europa willen zo samen met Greenpeace voorkomen dat het megaschip Crimson Ace 60 miljoen kilo soja uit Brazilië kan lossen. Meer dan 85 procent van de lading is bestemd voor veevoer, aldus Greenpeace.

(bronnen: Greenpeace / Nu.nl – foto’s: Dennis Gouda)

Aan de sluisdeur in IJmuiden hangt een 40 meter lang spandoek met de tekst: “EU: Stop Nature Destruction Now”. Op het water varen rubberboten waarop actievoerders spandoeken in hun eigen taal laten zien. Voor de sluisdeuren drijven verder grote kubussen met de boodschap “Protect Nature” en de namen van ruim tienduizend Europese Greenpeace-sympathisanten die de actie steunen.Op het Greenpeace-zeilschip Beluga bevinden zich leiders van oorspronkelijke bewoners van Brazilië. “Wij zijn van ons land verdreven en onze rivieren zijn vervuild met gif, allemaal om ruimte te maken voor grootschalige landbouw”, zegt Alberto França Dias, leider van het Terena-volk uit de deelstaat Mato Grosso do Sul.

Europa is medeverantwoordelijk voor de verwoesting van Brazilië, vindt Terena. Hij roept de Europese ministers ertoe op te zorgen voor wetgeving die deze situatie kan veranderen. “Niet alleen om de rechten van de oorspronkelijke bewoners van Brazilië veilig te stellen, maar ook voor de toekomst van onze planeet.”Bossenwet moet hele keten traceren
Greenpeace wil dat de wet het mogelijk maakt om volledig te traceren waar soja, rubber, mais en andere producten zijn geproduceerd, verwerkt en verhandeld. De wet moet niet alleen bescherming bieden aan bossen, maar aan alle cruciale ecosystemen, aldus de natuurbeschermingsorganisatie. Ook de rechten van oorspronkelijke volkeren en lokale gemeenschappen moeten gegarandeerd zijn.

Greenpeace eist verder dat Europese investeerders geen bedrijven financieren die de regels overtreden. De Europese milieuraad vergadert op 28 juni over een wetsvoorstel voor ontbossingsvrije producten. Nederland wordt daar vertegenwoordigd door minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Burgemeester zal actie vroeg of laat laten beëindigen
Burgemeester Frank Dales van Velsen heeft aangegeven dat hij het recht op demonstratie respecteert, maar ook dat hij de actie vroeg of laat zal laten beëindigen. “Ik heb ook andere verantwoordelijkheden en op een gegeven moment moet ik de afweging maken: nu is het lang genoeg geweest.” Hiermee doelt hij op het belang van de scheepvaart. Sommige schepen kunnen alleen door de Noordersluis en niet door de grote sluis die IJmuiden ook heeft.

Reacties

Cookieinstellingen