Boeren, heel veel boeren, en… als het aan hen ligt dan is dit het nog maar het begin!

Boeren, heel veel boeren kwamen vandaag naar Stroe voor het protest tegen de stikstofplannen van  minister Christianne van der Wal. Volgens voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force zouden er maar liefst 60.000 mensen naar Stroe zijn gekomen met rond de 20.000 trekkers, waaronder ook veel boeren uit Noord-Holland en West-Friesland.

Of die aantallen exact kloppen kon de Gemeente Barneveld vanmiddag niet bevestigen, maar dat het onvoorstelbaar druk was op het grote terrein waar de manifestatie werd gehouden, kan niemand ontkennen. Al vroeg in de ochtend waren de duizenden boeren uit het hele land op pad gegaan richting Stroe, daarbij de snelwegen niet mijdend en daarmee de nodige verkeersoverlast veroorzakend.

Ondanks het gebruik van de snelwegen lukte het lang niet alle protesterende boeren om op tijd aan te komen. Reden voor de organisatie om het begin van het programma met ruim een uur uit te stellen.Om 13.15 uur ging het dan toch van start met toespraken van o.a. voorman van de boerenactiegroep Agractie Bart Kemp en oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker. De boodschap van alle sprekers was duidelijk: Geen gesprek met Den Haag voordat de stikstofplannen van tafel zijn. Een standpunt dat nadrukkelijk werd ondersteund door alle aanwezige boeren. De boodschap van vooral Bart Kemp was dan ook duidelijk: deze manifestatie zal nog maar het begin zijn van nog veel meer acties in de komende tijd.Hoewel de aanleiding van de actie zeker geen reden was voor een feestje was de sfeer op het grote stuk land waar de manifestatie plaatsvond bijna dat van een festival, waar muziek van Normaal en Rowwen Hèze elkaar regelmatig aflosten, de foodtrucks prima zaken deden, dat alles overgoten met overvloed aan zonneschijn. Tel daarbij de talloze kleurrijke tractoren met teksten die soms getuigden van poëtische kwaliteiten onder de boeren, dan kun je concluderen dat er vanmiddag genoeg te beleven viel.Het einde van de dag kende echter nog wel een negatief tintje. En dan praten we over de effecten op het verkeer. Bij voorbaat had Rijkswaterstaat de A1 al in beide richtingen afgesloten. Doordat er op de binnenwegen enkele ongelukken gebeurden en een groep boeren ook nog met trekkers de A6 blokkeerden ontstonden er flinke verkeersopstoppingen.

Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer was de hele dag aanwezig in Stroe en maakte een uitgebreide beeldimpressie, waarvan in dit bericht een kleine selectie.

Klik HIER voor de complete fotoserie.

Reacties

Cookieinstellingen