55+

Boeren roeren zich massaal vandaag 22 juni 22

In het Gelderse Stroe doen boeren uit heel Nederland vandaag het nodige stof opwaaien. Onvermijdelijk ook wat stikstof, maar vooral gesprekstof over wat Nederland te wachten staat, wanneer de plannen van het huidige kabinet Rutte 4 ten aanzien van onze hardwerkende agrarische ondernemers daadwerkelijk zouden worden uitgevoerd.

Foto’s/film Wim Meijer, tekst Charles Duijff

Vanuit alle hoeken van Nederland brengen onze boeren vandaag die nodige stof tot nadenken! ‘Laat ons niet stikken!’ Tractoren voorzien van de nodige teksten geven vast een voorzet voor de gespreksstof, stof die de regering vooralsnog niet lijkt te willen meewegen bij de bepaling van het stikstof-beleid. Stikstofminister Christianne van der Wal (stikstof en natuur) toont weliswaar begrip voor dit boerenprotest, maar houdt tot op heden vast aan de doelstelling voor 2030: 50% reductie van stikstof.
Zij geeft aan, dat onze provincies nog wél voor maatwerk kunnen zorgen. Voor onze boeren echter is de maat vol, en zo beleven we vandaag het grootste boerenprotest aller tijden.

De filmpjes tonen de nodige tractoren, ook op de snelwegen, terwijl dit werd verboden. Politie woordvoerders vertelden vanmorgen o.a. op TV dat deze burgerlijke ongehoorzaamheid nauwelijks valt te handhaven. In Zeeland werden op de A58 vannacht tractoren tegengehouden, maar het is onwaarschijnlijk dat die Stroe niet op tijd zullen bereiken.

Het officiële programma aldaar zal starten rond 12:00 uur met de nodige sprekers. Politica Caroline van der Plas is uiteraard aanwezig en dat geldt bijvoorbeeld ook voor Geert Wilders. Sommige politici zoals Tjeerd de Groot (D66) en VVD-er Thom van Campen haakten alsnog af, omdat hun veiligheid niet zou kunnen worden gegarandeerd.De redactie van Nieuws.nl is ter plekke aanwezig. We houden u op de hoogte.

Reacties

Cookieinstellingen