Raad van State: Circuit Zandvoort behoudt natuurvergunning

Foto: Wim Meijer Fotografie

ZANDVOORT – Circuit Zandvoort behoudt in elk geval tot de definitieve uitspraak in 2023 zijn natuurvergunning. Dat zorgt ervoor dat de Grand Prix van de Formule 1 op Zandvoort in september waarschijnlijk kan doorgaan. De Raad van State oordeelt dinsdag dat de vergunning niet tijdelijk wordt opgeschort, zoals milieuorganisaties hadden gevraagd.

(bron: ANP)

De Raad van State laat weten dat er twee redenen waren om de vergunning in de voorlopige uitspraak dinsdag niet te schorsen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan. Dat komt omdat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.

Bovendien heeft de hoogste algemene bestuursrechter een afweging gemaakt tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Die valt nu uit in het voordeel van circuit Zandvoort. Dat komt omdat het circuit al “forse investeringen” heeft gedaan in het terrein en de infrastructuur van Zandvoort en de omgeving. De huidige natuurvergunning maakt minder activiteiten op het terrein mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis kon er tijdelijk niet worden geracet. Daarom kunnen in elk geval tot de definitieve uitspraak in 2023 de evenementen en activiteiten op het circuit van Zandvoort doorgaan.

Natuur- en milieuorganisaties gingen in hoger beroep, nadat de rechtbank in Haarlem in april hun bezwaren tegen het circuit ongegrond had verklaard. Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Mobilisation for the Environment (MOB) vinden dat het circuit geen natuurvergunning had mogen krijgen. Volgens de milieuorganisaties klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. MOB zegt dat het racen meer schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit dan uit de rekensom blijkt.

Volgens de Raad van State is er nader onderzoek nodig om deze rekensom te toetsen. Dat kon niet tijdens de voorlopige zitting, waar de milieuorganisaties om hadden gevraagd in een poging om de natuurvergunning in elk geval tot de definitieve uitspraak te schorsen.

Reacties

Cookieinstellingen