Verstappen pakt opnieuw poleposition op Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

ZANDVOORT – Max Verstappen heeft net als vorig jaar poleposition veroverd voor de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1. De wereldkampioen dook tijdens de kwalificatie op het circuit van Zandvoort in zijn laatste ronde net onder de tijd van Charles Leclerc. De kopman van Red Bull en leider in het WK-klassement was met 1.10,342 net iets sneller dan de twee Ferrari-coureurs.

(bron: ANP / foto’s: Wim Meijer Fotografie)

Leclerc eindigde op 0,021 als tweede, Carlos Sainz als derde op 0,092. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton klokte in zijn Mercedes de vierde tijd. De Brit gaf 0,306 seconde toe. Sergio Pérez, de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen, eindigde in de kwalificatie als vijfde. Pérez zat 0,735 seconde achter de Nederlander.
“Ongelooflijk dit, zeker na onze moeilijke dag van gisteren”, zei Verstappen, die werd opgetild door kickbokser Rico Verhoeven toen hij de trofee voor de pole-winnaar kreeg. Verstappen was vrijdag in de eerste vrije training al na 10 minuten stilgevallen op de baan met een versnellingsbakprobleem. De monteurs van Red Bull wisselden tussen beide trainingen door de versnellingsbak in de auto van de 24-jarige Nederlander. Verstappen kwam in de tweede training niet verder dan de achtste tijd, maar zaterdag toonde hij aan de snelheid weer te pakken te hebben.

Sommige supporters maken er een (rook)potje van

De kwalificatie moest tijdens de tweede sessie kort worden stilgelegd nadat vanuit het publiek een rookpot op de baan was gegooid. Ook tijdens het slot van de beslissende sessie (Q3) was aan de zijkant van het asfalt even oranje rook te zien, afkomstig uit een rookpot. De coureurs hadden daar echter ogenschijnlijk geen last van en de kwalificatie kon doorgaan.

Vorig jaar won Verstappen vanaf pole de eerste Dutch GP sinds 1985. Zondag begint de race om 15.00 uur. Verstappen heeft in het WK-klassement 93 punten voorsprong op Pérez en 98 punten op Leclerc. Hij is daarmee hard op weg naar zijn tweede wereldtitel.

Zonovergoten
De kwalificatie vond plaats onder uiterst zonnige omstandigheden. Net als vorig jaar ziet het ernaar uit dat het een compleet zonovergoten raceweekend wordt. Anders dan vorig jaar is het aantal toeschouwers. Waren het er in 2021 nog 70.000 per dag, nu zijn dat er 110.000, die behalve kijken naar de prestaties van Max ook regelmatig op pad gaan voor een hapje en een drankje, en soms ook weer om iet ‘kwijt te raken’. Vooral dat laatste bleek een hele opgaven. Meteen na de derde  vrije training van de Formule 1 leek er sprake van een complete ‘leegloop’ wat resulteerde in enorme rijen voor de toiletten.

Collectieve ‘leegloop’ na 3e vrije training

Maar ook voor het scoren van een ‘broodje Unox’, een hamburger, patat, pizza’s, water en bier (al dan niet 0.0) werd een ieder geduld zwaar op de proef gesteld. Ondanks dat werd er toch opvallend weinig geklaagd. De zon en de winst van Max maakte veel goed.

Voor morgen staat dan de echter race op het programma met Max Verstappen op Pole. Volgens de fans kan het na vandaag helemaal niet meer stuk. Of Max ook echt zijn tweede opeenvolgende winst gaat behalen op Zandvoort blijft toch de vraag, want ook die jongens van Ferrari en Mercedes zullen zich zeker nog gaan roeren.

Wordt dus vervolgd!

Hieronder nog een foto-impressie van de drukte drukte rond de baan:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen