Een echte held gun je een vijand van formaat

Foto: Wikipedia

De broertjes Dalton, Lucky Luke, The Eagles… allemaal wereldberoemd, maar wie dankt nu zijn succes aan wie? Vandaag 130 jaar geleden, op 5 oktober 1892, kwam er in Coffeyville een einde aan de Dalton Gang. Drie van de vier broers overleefden de legendarische schotenwisseling niet. NieuwsNL gaat terug naar de dag waarop Lucky Luke wel met pensioen kon.

(tekst: Wim Meijer)

Het is dankzij Lucky Luke dat de vier broers uiteindelijk onsterfelijk werden. Hoewel… danken de Daltons hun legendarische status nu aan Lucky Luke, of is het juist deze ‘Poor Lonesome Cowboy’ die zijn hele heldenstatus te danken heeft aan The Daltons?

Zonder boeven geen helden. Zouden we ooit van Superman gehoord hebben als er geen Lex Luthor was geweest? Of van Batman zonder Joker, Pinguin en Catwoman? En wat had Sherlock Holmes gemoeten zonder Professor Moriarty? Het is de held die zijn ster ziet rijzen bij de gratie van zijn vijanden. Hoe gemener en geslepener de crimineel, hoe onaantastbaarder de held. En zelfs wanneer je sneller schiet dan je schaduw, dan nog ontleen je je status aan een stelletje criminelen. Dat moet de gedachte geweest zijn die opkwam bij de Belgische striptekenaar Maurice de Bevere (pseudoniem: Morris) toen hij zijn held Lucky Luke in het leven riep. Wilde die ‘Poor lonesome cowboy’ ooit een hit worden, dan had hij de ultieme boef nodig. En dat lukte! Morris speelde helemaal op zeker en ging niet voor één boef, maar meteen voor een bende van vier: de Daltons.

Stripmuur Lucky Luke in Brussel (foto: Wikipedia – Stefflater)

De Daltons
De gebroeders Dalton: Bob, Grat, Bill en Emmett maakten hun opwachting in het 6e Lucky Luke-album ‘Vogelvrij’. Alleen zou dat meteen hun laatste optreden zijn, want aan het eind van het album verruilden zij het ‘tijdelijke’ voor het ‘eeuwige’. En dat was niet slim…… van tekenaar Morris. Want hij kreeg onmiddellijk heel stripboeklezend België en Nederland over zich heen. Blijkbaar viel het historische geboefte bijzonder goed bij het grote publiek. Morris haastte zich dan ook om snel de vier neefjes Dalton van stal te halen. Joe, William, Jack en Averell mochten de honneurs waarnemen van hun (w)eerbare ooms. En dat deden ze overtuigend. Want binnen een paar albums met dit jongere viertal was Lucky Luke uitgegroeid tot een icoon van rechtvaardigheid in het Wilde Westen, welk imago hij nu al 71 jaar (sinds 1946) met zich meedraagt.

Vijf treinovervallen
Overigens zijn die Daltons niet zomaar ontsproten aan het brein van Maurice de Bevere. De Dalton Gang was een echte outlaw bende die in het Amerikaanse Wilde Westen gedurende de “korte periode” 1890-1892 zich intensief bezighield met vooral bank- en treinovervallen.

Bendeleden Bob, Grat, Bill en Emmett waren vier van de 15 kinderen van Lewis Dalton en Adeline Younger. Aanvankelijk waren het “plattelandsboeren”. Vanwege de aanleg van de spoorweg werd het familiebedrijf echter ingenomen door de overheid. En vermoedelijk is dat ook de grootste reden geweest waarom de vier Daltons een nieuwe weg zochten in de wereld van de criminaliteit.

Binnen een tijdsbestek van anderhalf jaar wisten de broers met succes vijf treinen te overvallen en zich tienduizenden dollars eigen te maken. Daarnaast sloegen ze hun slag in een goktent in Silver City in New Mexico, maakten tientallen paarden buit en roofden kluizen en bagageruimten op stations.

(foto: Wikipedia)

Dubbele bankoverval
Blijkbaar wat verblind door het succes en het gemak waarmee de overvallen verliepen, besloten de broers, onder aanvoering van Bob Dalton, om hun naam onsterfelijk te maken: Ze wilden twee banken tegelijk overvallen, en dat bij klaarlichte dag. Daarbij hadden zij hun zinnen gezet op de C.M. Condon & Company’s Bank en de First National Bank in Coffeyville, hun vroegere woonplaats. Dat laatste zou hun uiteindelijk fataal worden.

Het was op 5 oktober 1892 dat de Dalton Gang naar Coffeyville ging om de dubbele bankoverval te plegen. Hoewel zij zich enigszins hadden vermomd met baarden, werden ze herkend door een oplettende dorpsgenoot. Deze lichtte de andere dorpsgenoten in, die zich gewapend verzamelden rond de bankgebouwen op het moment dat de Daltons binnen waren om hun slag te slaan.

(foto: Wikipedia)

Vuurgevecht in Coffeyville
Toen de bende uiteindelijk de banken verliet begon het vuurgevecht. Drie van de gemobiliseerde inwoners werden doodgeschoten, evenals Marshall Charles Connelly. Maar ook drie van de vier Dalton broers overleefden de kogelregen niet. Emmett Dalton was de enige overlevende van de bende, zij het niet pijnloos, want hij liep maar liefst 23 schotwonden op.

Nadat hij was hersteld werd hij veroordeeld tot levenslang en werd opgesloten in de gevangenis Kansas Lansing in Kansas, waar hij 14 jaar uitzat voor hij gratie kreeg. Daarna verhuisde hij naar Californië en werd een makelaar, schrijver en acteur, en stierf in 1937 op 66-jarige leeftijd.

De gesneuvelde Dalton-gang (foto: Wikipedia)

De Coffeyville shootout van 5 oktober 1892 betekende het einde van de Dalton Gang. Anders dan bij Lucky Luke zijn er later geen neefjes meer opgestaan om het ‘familiebedrijf’ voort te zetten. Maar de ervaring van de 130 jaar die sindsdien zijn verstreken heeft geleerd dat we ook zonder de Daltons de gevangenissen nog wel vol krijgen.

The Eagles Desperado
De laatste keer dat de Daltons nog enige vorm van publiciteit genoten, zij het indirect, dateert alweer van 1973, toen The Eagles hun album Desperado uitbrachten. Op de achterkant van het album staat een ‘vrije’ remake van de foto die genomen is in Coffeyville na de schietpartij, bij de ontzielde lichamen van de bendeleden.

The Eagles op de LP-hoes van ‘Desperado’ (foto: Wikipedia)

Mogelijk hebben ook de leden van The Eagles gedacht: ‘Geen held kan bestaan zonder echte boeven’. Het lijkt te hebben gewerkt. De Eagles wèrden echte ‘muziekhelden’. Van Desperado werden in totaal 2 miljoen albums verkocht. Het latere Hotel California was goed voor 16 miljoen verkopen, en hun ‘Greatest Hits 1971-1975’ is zelfs het meest verkochte album aller tijden en werd 28 miljoen keer verkocht.

Reacties

Cookieinstellingen