Literaire Ontmoeting met Auke Kok in Kennemer Theater

Foto: Michiel van Nieuwkerk

BEVERWIJK – Sinds september presenteert Bibliotheek IJmond Noord samen met het Kennemer Theater in de Kleine Zaal maandelijks op een dinsdagavond een Literaire Ontmoeting met een bekende schrijver. In november komt Splinter Chabot, in december Rosita Steenbeek. Maar eerst is op dinsdag 18 oktober historicus, journalist en schrijver Auke Kok te gast.

Eind 2019 verscheen zijn biografie over Johan Cruijff en vorig jaar oktober verscheen zijn debuutroman ‘Flinke jongen’. Deze avond staat die roman centraal. Hij leest er fragmenten uit voor en natuurlijk kun je hem vragen stellen. Ook kun je zijn debuutroman kopen die je dan ook door hem kunt laten signeren.

Het ontroerende ‘Flinke jongen’ volgt een jaar uit het leven van de twaalfjarige Hidde, die opgroeit in een ogenschijnlijk leuk, zelfs kleurrijk, maar eigenlijk ongelukkig gezin. Zijn hardwerkende vader kan onverwachts enorme driftig worden. Zijn charmante, maar wispelturige moeder biedt ook geen houvast. En hij ziet het toch al niet zo goede huwelijk van zijn gereformeerde ouders snel afbrokkelen. De leden van het gezin misleiden elkaar en liegen als het uitkomt.

Buiten voetballend met zijn vriendjes voelt Hidde zich veiliger dan binnen. Meer en meer wordt hij een dagdromer en stijgt hij op in fantasieën over heldendaden met de bal. Hij wapent zich met stilzwijgen, met observaties van zijn opstandige broer die door zijn vader wordt geslagen en vernederd. Zo overleeft hij door slimheid en calculerend gedrag – op grote afstand van zijn helden in het Nederlandse profvoetbal die in dit jaar, 1969, op weg zijn naar de wereldtop.

Hidde is lang niet zo flink als zijn idolen in de stadions. Of toch wel?

Kaartverkoop bij de theaterkassa, woensdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Of online en voor meer info via bibliotheekijmondnoord.nl. Bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun biebpas korting op de entreeprijs. CJP-korting: 10%.

Reacties

Cookieinstellingen