Tata Steel krijgt waarschuwing voor uitstoot schadelijke stoffen

Foto: Wim Meijer Fotografie

VELSEN – Tata Steel krijgt een waarschuwing omdat aan de schoorstenen van een fabriek te hoge concentraties schadelijke stoffen zijn gemeten. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) wil dat de staalfabriek binnen vier weken aan de wettelijke norm voldoet. Zo niet, dan volgen “handhavingsstappen”. Welke stappen dat zijn, kan een woordvoerster nog niet zeggen.

(bron: ANP / Nieuws.nl)

Bij de zogenoemde Kooksgasfabriek 2 zijn te hoge concentraties naftaleen en fenantreen gemeten. Dit zijn polycylische aromatische koolwaterstoffen (PAK), die volgens het RIVM kanker kunnen veroorzaken. Ook kan het negatieve gevolgen hebben voor de huid, of oogirritaties veroorzaken. Op de meeste meetpunten voldeed Tata Steel aan de milieunormen. De metingen zijn uitgevoerd door een geaccrediteerd meetbureau. Een meting moet nog opnieuw worden uitgevoerd.

De omgevingsdienst gaat ervan uit dat Tata Steel na deze waarschuwing zich in zal zetten om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Als dat niet gebeurt, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om een dwangsom op te leggen. Maar welke maatregel de omgevingsdienst dan neemt, zal later pas duidelijk worden.

Reacties

Cookieinstellingen