Huisartsen en Nova College slaan handen ineen tegen doktersassistententekort

Foto: Pexels

ZUID KENNEMERLAND – Huisartsen Zuid Kennemerland en het Nova College zijn samen in het nieuwe Care gebouw op de Nova Campus Haarlem het leer-werktraject voor de opleiding tot doktersassistent gestart. “Mensen kunnen het werken en opgeleid worden als doktersassistent combineren. Je kan dus meteen aan de slag in een huisartsenpraktijk en krijgt hiervoor gewoon salaris, ” aldus Marieke Vrijenhoek, coördinator van dit project namens de huisartsen.

Huisartsen ervaren grote tekorten aan doktersassistenten, terwijl de vraag naar zorg juist toeneemt. Patiënten moeten daardoor bijvoorbeeld langer wachten aan de telefoon om een afspraak te maken. De doktersassistenten lopen door alle werkdruk over en vallen uit. En dat terwijl er veel mensen zijn die graag de overstap naar de zorg zouden willen maken, de zogenaamde zij-instromers, maar daar niet de juiste opleiding voor hebben. Daarom starten Huisartsen Zuid Kennemerland en het Nova College dit leer-werktraject.

Leer-werk traject
Het leer-werk traject voor de opleiding tot doktersassistent duurt twee jaar. “De eerste twee maanden ga je, betaald, volledig naar school. Daarna begin je met werken in een huisartsenpraktijk”, aldus Chantal Luntz-Fleers, opleidingsmanager bij het Nova College. “De voor een doktersassistent belangrijkste vakken staan in die eerste twee maanden op het programma. Op deze manier doe je al meteen veel kennis op en ben je meteen van toegevoegde waarde voor de huisarts”.

Huisartsen zijn ook enthousiast. Met een medewerker in opleiding in dienst kan je vaak een openstaande vacature invullen. “Natuurlijk heb ik het liefst een zeer ervaren doktersassistent om mijn vacature op te vullen”, zegt Lilian Crielaard, huisarts. “Maar op deze manier krijg ik een gemotiveerde medewerker in dienst die in rap tempo de kneepjes van het vak leert.”

Aanmeldingen
“We krijgen veel enthousiaste kandidaten,” zegt Marieke. “We doen dit nu voor het eerst, maar gezien het grote enthousiasme verwacht ik dat we dit volgend jaar opnieuw gaan aanbieden.” Wie belangstelling heeft kan solliciteren op een leerwerkplek bij een huisartsenpraktijk via de website van Huisartsen Zuid Kennemerland www.huisartsenzuidkennemerland.nl. Meer informatie over de opleiding is te vinden op www.novacollege.nl.

Reacties

Cookieinstellingen