55+

Jazzy dansorkest The Ramblers laat bezoekers Kennemer Theater Beverwijk swingen

Voor wie vóór of net na de tweede wereldoorlog is geboren en opgroeide met radio is het een begrip, The Ramblers met Theo Uden Masman, een orkest dat uitgroeide tot het bekendste dansorkest van Nederland.

Foto’s, film en tekst Charles Duijff

Het zegt de generatie van vandaag waarschijnlijk niets, tenzij je via je grootouders of ouders kennis maakte met wat nog altijd geldt als (ik citeer) het ‘Orchestra of The Centories’. Zangeres Janne Schra die in de jaren 80 werd geboren, zingt met passie ook eigen repertoire met The Ramblers. De huidige dirigent is trompetist Loet van der Lee. In het openingsfilmpje introduceert hoofd Nieuws NH Media Jacky de Vries deze geweldige trompettist. U maakt daarin ook kennis met muziekfragmenten en Loet vertelt in het filmpje ook aan het publiek was de plannen zijn voor het 100-jarig jubileum van de band, dat in 2026 zal worden gevierd……..

Wie is Loesje
Nou dat zal ik u vertellen. Zij is het meisje van de drummer van de band! Toen Loet het publiek vroeg welk nummer ze als eerste wilden horen klonk het bijna unaniem: ‘Loesje’ Jack Bulterman was de componist en vroegere motor achter Nederlandstalige succesliedjes als Wie is Loesje. Zanger Ronald Douglas (hieronder) nam het in het Kennemer Theater vocaal voor zijn rekening…Janne Schra
Zangeres Janne Schra zingt met passie ook haar eigen repertoire met de band. In onderstaand filmpje vertelt ze daarover…..

Bron Wikipedia: The Ramblers werden opgericht op 1 september 1926, als cabaretorkest voor het cabaret La Gaîté in Amsterdam. Onder leiding van Theo Uden Masman groeide het uit orkest tot het bekendste dansorkest van Nederland. De oorspronkelijke bezetting was: Louis de Vries, trompet; Jan Gluhoff, klarinet en saxofoon; Gerard Spruyt, trombone; Theo Uden Masman, piano; Jac. Pet, banjo; Kees Kranenburg, drums, en Jack de Vries, sousafoon.

De soort muziek die zij speelden kreeg bij de christelijke KRO en de NCRV geen voet aan de grond en werd zelfs als minderwaardig beschouwd. In 1933 werd het eerste radio-concert gegeven voor de VARA, en er zouden er meer dan tweeduizend volgen. Vanaf 1936 werden The Ramblers zelfs het vaste huisorkest van de VARA. The Ramblers introduceerden de swing in Nederland. Jack Bulterman was de motor achter Nederlandstalige succesliedjes als Wie is Loesje, Het proces van Pietertje Swing, Meneer de baron is niet thuis, De Ramblers gaan naar Artis (van Paul Roda) en Weet je nog wel die avond in de regen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen