Woningprijzen voor het eerst sinds 9 jaar gedaald

Foto: Hoekstra en van Eck

De transactieprijzen van woningen in Nederland zijn dit kwartaal gedaald met 6,4% ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Met deze daling lijkt de extreem verhitte woningmarkt af te koelen.

Naast de prijsdaling is er sprake van een stijging in het aanbod, hierdoor krijgt de koper meer ruimte op de woningmarkt. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland ligt nu op € 407.000. Dat is 6,4% lager dan een jaar geleden.

Kijken we naar de regio Kennemerland dan zien we dat de gemiddelde verkoopprijzen met onderstaande percentages zijn gedaald:

  • IJmond:   -9,8%
  • Haarlem:   -9,2%
  • Alkmaar:   -8,1%
  • Haarlemmermeer:   -9,6%

Voor de komende jaren wordt een verdere daling van de woningprijzen verwacht, al denkt men niet dat die zo sterk zal zijn als het afgelopen jaar. De Nederlandse Bank verwacht voor 2023 een prijsdaling van 3,1%. Voor 2024 gaat men uit van een daling met 3,4%.

In hoeverre deze prijsdalingen en het grotere aanbod van huizen de kansen vergroten voor starters om een woning te kopen blijft de vraag. Met name de stijging van de hypotheekrente verkleind speelt daarbij een belangrijke rol.

Cookieinstellingen