55+

Vogelaar Arjan Dwarshuis geeft lezing voor >100 jongeren in Noord Hollands strandpaviljoen

Wie wandelt nu niet graag langs het Noordhollandse strand, zo maar om even ‘je hoofd leeg te maken’, maar vooral ook om te genieten van de natuur. Genieten van zee en duin en alles wat er leeft aan- of in de nabijheid van de kust.

Foto’s tekst en film Charles Duijff 

De kustlijn van Noord Holland is rijk geschakeerd en die afwisseling geldt zeker ook voor de fauna! Ik heb het dan natuurlijk met name over de vele vogelsoorten en -als je geluk hebt- over een belangstellend zeehondje dat even het strand bezoekt. Overigens hondjes en honden in zee genoeg, vooral wanneer je tijdens het herfst- en winterseizoen je hond mag meenemen op het strand. Kite-surfers, vissers (op de pier), het zijn allemaal vertrouwde beelden langs de kust. Daarover heeft beroepsvogelaar Arjan Dwarshuis nog wel iets te zeggen. Niet om dwars te liggen, maar hij komt gepassioneerd op voor onze gevleugelde vriendjes en daarmee bedoel ik niet de soms ‘vliegende’ kite-surfers….

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, in onderstaand filmpje doet Arjan een oproep waarin hij vraagt….Probeer rekening te houden met onze vogelpopulatie en houd met uw hond of surfplank, of wanneer u vist, altijd voldoende afstand van vogels.

Beroepsvogelaar Arjan Dwarshuis is gefascineerd van vogels en waar de gemiddelde kustwandelaar meest meeuwen denkt waar te nemen, weet Arjan als geen ander dat er vele soorten vogels onze kust bezoeken. Wat op afstand lijkt op een meeuw kan bijvoorbeeld heel goed een Jan van Gent zijn! (foto Pixabay)Info website Arjan, link verderop in artikel.

Arjan’s fascinatie voor vogels begon toen hij nog in de wieg lag en zijn eerste woordjes begon te brabbelen. Hij noemde zijn zwart-witte vogelknuffel Pica pica. Pas vele jaren later kwam hij erachter dat dit de Latijnse naam voor Ekster is. Hij tekende vogels, terwijl zijn klasgenootjes auto’s en kastelen tekenden. Toen hij net leerde lezen kreeg hij van zijn ouders zijn eerste vogelboekje en met behulp van zijn opa’s oude verrekijker leerde hij de vogels in de achtertuin herkennen.

Inmiddels is Arjan dus beroepsvogelaar. Hij is vogelgids en schrijft columns voor o.a. Natuurhuisje.nl, Vivara, ROOTS en Het Parool. Daarnaast maakt hij verschillende podcastseries, en schuift regelmatig aan bij praatprogramma’s en is hij ambassadeur van het IUCN NL Landaankoopfonds.

Lezing van Arjan in strandpaviljoen Parnassia Bloemendaal, na ‘Sandsation’ een kustnatuur-beleving waarvoor >100 jongeren zich opgaven. 

In het openingsfilmpje is een kort fragment te zien van de lezing die Arjan gaf voor de vele belangstellende jongeren die deelnamen aan een kustexcursie met medewerking van diverse experts waar het gaat over allerlei items die te maken hebben met onze kust en onze natuur. (zie ook artikel onderaan)

Voor wie onze vogels en onze natuur een warm hart toedraagt, bezoek de website van Arjan, want hij neemt u graag mee op excursie !!  KLIK HIER voor de WEBSITE van Arjan Dwarshuis

Hieronder de link naar het artikel over Sandsation!

‘Sandsation’: >100 jongeren ontdekken strandnatuur Noord Holland begeleid door deskundigen

 

Reacties

Cookieinstellingen