Boeiende verhalen over het Fort bij Krommeniedijk

Foto: Ronald van Wijk

UITGEEST – Iedere eerste zaterdag van de maand vertellen de gidsen Hans en Theo hun smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over het Fort bij Krommeniedijk. Ook in 2023 en de eerstvolgende is op zaterdag 4 februari.

Fort bij Krommeniedijk is één van 46 forten van de Stelling van Amsterdam. Gelegen op de grens van Uitgeest en Krommenie, gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed.

Ontdek meer over de geschiedenis van dit fort, hoe de soldaten sliepen en hoe het ‘kiekeboe’ kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd. De Krommeniese gidsen laten je alles zien.

Fort van de Stelling van Amsterdam
Het is een prachtige mogelijkheid om een fort van de Stelling van Amsterdam van binnen te bekijken! Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam?

Wil je graag meer weten wat er zich in de verschillende periodes in en rond het fort bij Krommeniedijk heeft afgespeeld en bijvoorbeeld weten wat “een kazemat” is? Kom dan op een van de eerste zaterdagen van de maand langs.

Fort K’IJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en opengesteld voor publiek.

Je kan voor of na de rondleiding ook nog een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur en genieten van een drankje en een hapje in de Theeschenkerij.

  • De rondleiding is minder geschikt voor jonge kinderen. De rondleiding is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel.
  • Rondleiding: zaterdag 4 februari van 13.30 tot 14.45 uur
  • Waar: Fort K’ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest
  • Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl

Reacties

Cookieinstellingen