Bij Fort Veldhuis omgekomen bemanning B17 herdacht

Bij Fort Veldhuis was vrijdag 10 februari de jaarlijkse herdenking van de Amerikaanse soldaten die in 1944 met hun vliegtuig zijn neergehaald door de Duitse bezetter. Vier van de tien Amerikaanse inzittenden kwamen destijds niet meer thuis. Ze kwamen om toen het vliegtuig, een B17, werd neergeschoten en neerkwam in een weiland aan de Communicatieweg.

(reportage: Z-Media Heemskerk)

Ze betaalden de hoogste prijs voor onze vrijheid. Het blijft daarom nog steeds van groot belang om hen te blijven herdenken.

De B-17 Flying Fortress was een viermotorige bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst was van de Amerikaanse luchtmacht. Het toestel werd gebruikt voor lange afstand bombardementen.

Het toestel was uitgerust met een stevig pantser en bewapening, waardoor het in staat was om tegen aanvallen van luchtafweer te weerstaan. De viermotorige bommenwerper was in dienst van Amerikaanse luchtmacht.Het toestel werd naast de Verenigde Staten ook gebruikt door andere luchtmachten, waaronder die van het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Nederlandse luchtmacht ten tijde van de oorlog en was in Engeland gestationeerd. De B-17 was ook het toestel dat de werkelijke doorbraak betekende in het luchtbombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking begon met een stille tocht vanuit Fort Veldhuis naar het monument voor de slachtoffers van de B17 aan de Communicatieweg. Op het tijdstip dat de vliegtuigcrash plaatsvond, 13.20 uur, klonk de Last Post. Daarna volgden twee minuten stilte. Met het leggen van kransen en bloemen en de voordracht van een gedicht werd de plechtigheid afgesloten. De Amerikaanse consul generaal Kate Nanavatty en burgemeester Sebastiaan Nieuwland van Uitgeest waren bij de herdenking aanwezig. De herdenking is in samenwerking met de Aircraft Recovery Group ‘40-’45.

Reacties

Cookieinstellingen