Jules De Cock rijdt zich naar Nederlands Kampioenschap Strandrace

Foto: Wim Meijer Fotografie

WIJK AAN ZEE – In een spannende race op het strand van Wijk aan Zee heeft Jules De Cock het Nederlands kampioenschap Strandrace gewonnen. Hij deed dit tijdens de Subaru Beach Battle. Hij volgde hiermee Rick van Breda op die vandaag als vierde vallend over de streep kwam. Bij de dames ging het kampioenschap naar Nina Kessler die daarmee haar Nederlands Kampioenschap prolongeerde. Aan de finish had ze een voorsprong van welgeteld drie seconden op Tessa Neefjes.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

Het was voor de zevende keer dat de Subaru Beach Battle werd verreden, maar voor ’t eerst dat ook het Nederlands Kampioenschap Strandrace eraan was gekoppeld. Een race waarbij vooraf bij de heren vooral kansen werden toegedicht aan de Nederlands Kampioen van vorig jaar Rick van Breda. Daarnaast gold ook Stijn Appel als een van de favorieten. Hij won in januari nog de strandrace Egmond-Pier-Egmond. En ook Thijs Zonneveld, inmiddels al 42 jaar oud en nog maar net terug in het profpeloton werd zeker niet als kansloos gezien.Dat uiteindelijk het kampioenschap naar Jules De Cock ging mag toch verrassend heten. Aan de meet gaf hij wel aan dat hij veel te danken had aan ploeggenoot Thijs Zonneveld, die er mede voor verantwoordelijk was dat De Cock, nadat deze in de laatste ronde had moeten ‘lossen’, terug kon komen bij de twee koplopers. Korte voor de finish wist De Cock er vandoor te gaan en een gaatje te slaan van zo’n 20 seconden ten opzicht van Ivar Slik en Thijs Zonneveld, die ook niet van plan was om zijn ontketende ploeggenoot nog terug te halen.De vierde plaats was uiteindelijk voor Rick van Breda. Ruim een halve minuut na de winnaar kwam hij letterlijk vallend over de finish toen hij en Jasper Ockeloen de afslag naar de finish miste en samen een strobaal op hun weg vonden.Ook bij de dames was het een spannende ontknoping, met dat verschil dat hier wel de torenhoge favoriet deed wat van haar werd verwacht. Nina Kessler pakte haar tweede achtereenvolgende kampioenschap na een verbeten strijd met Tessa Neefjes, die pas op de meet drie seconden te kort kwam. De derde plaats ging naar Mariëlle Trouwborst die bijna drie minuten na Kessler en Neefjes binnenkwam.

Nina Kessler op weg naar prolongatie van haar Nederlandse titel.

Behalve toprenners, kwamen er in Wijk aan Zee rond de 550 deelnemers aan de start. Het grootste deel daarvan waren wedstrijdrijders (licentiehouders), maar ook enkele honderden recreanten durfden zich te wagen aan de voor hun 40 kilometer over het strand en de diverse hindernissen, zoals de Muur van WaZ en de Noordpier. Een zwaar avontuur dat echter zwaarder uit had kunnen vallen. Bij voorgaande edities wilde de wind nog wel eens een hoofdrol spelen en ook het zand was niet altijd even goed berijdbaar. Dat was vandaag anders. Precies op hert moment van de start had het water z’n laagste punt bereikt en zorgde voor een mooi valk en hard strand. Daarbij zwakte de wind ook af tot zo’n 3 Bf. Eigenlijk ideale omstandigheden voor een strandrace.Alles bij elkaar kan de organisatie onder leiding van Jeroen Scheffer tevreden terugkijken op een geslaagde Subaru Beach Battle en Nederlands Kampioenschap. Volgend jaar weer? Zou mooi zijn, maar misschien dan toch met wat meer recreanten. Egmond-Pier-Egmond bewijst met zo’n 4000 deelnemers dat er voldoende recreatieve fietsliefhebbers rondrijden. En die duizenden recreanten geven vaak extra kleur aan zo’n sportevenement. Wat de ruimte betreft: het strand is er groot genoeg voor en op die Dorpsweide in Wijk aan Zee passen echt heel veel mensen en fietsen.

Hieronder nog enkele foto’s van de Subaru Beach Battle (klik HIER voor de uitgebreide serie met circa 150 foto’s van alle deelnemers)

Reacties

Cookieinstellingen