Meerderheid deelnemers enquête Velsen-Noord stemt voor vertrek asielschip

Foto: Wim Meijer Fotografie

VELSEN NOORD – Bijna zestig procent van de deelnemers van de enquête over de toekomst van het opvangschip in Velsen-Noord heeft gestemd tegen een langer verblijf. Het college van B&W noemt dat een ‘heldere uitkomst’ en stelt daarom vandaag voor de Silja Europa met duizend asielzoekers volgende maand te laten vertrekken.

(bronnen: NH Nieuws / Gemeente Velsen)

Vorige week werd al bekend dat bijna dertig procent van de inwoners van Velsen-Noord de enquête had ingevuld. Van die 1.217 mensen wil dus een ruime meerderheid dat het schip vertrekt. Blijft wel een feit dat de uitslag is gebaseerd op een bijzonder kleine opkomst.

In de raadsvergadering van komende donderdag wordt het duidelijk of de uitslag van de (niet bindende) enquête ook gevolgd zal worden en het schip definitief zal vertrekken. In die sessie mag de gemeenteraad zijn mening geven over het voorstel om het schip 16 april weg te sturen. Aan de hand daarvan neemt het college van B&W een definitieve beslissing.

Kleiner opvangschip in IJmuiden
Het schip zal, als het straks definitief moet vertrekken, op uiterlijk 16 april gaan. Wel onderzoekt de gemeente of er in IJmuiden een kleiner riviercruiseschip kan komen, als opvang voor de kinderen op het schip die in de regio naar school gaan, de ouders van die kinderen en andere mensen die op de Silja Europa verblijven en en ‘binding hebben met de regio’. Dat gaat om ongeveer 220 personen.

De voorkeur gaat daarom uit naar de Cruisekade aan het Sluisplein, omdat daar een schip voor 400 personen kan liggen. Aan andere mogelijke kades aan de Loswal en de 3e Rijksbinnenhaven kunnen alleen kleinere schepen liggen, waar maximaal 190 mensen op kunnen wonen. Dan zouden er dus twee kleinere schepen moeten aanmeren voor asielopvang.

Reacties

Cookieinstellingen