55+

‘Als Klanken Kleuren’: Hartverwarmende documentairefilm acteurs met dementie

Méér zang, minder zorg! Méér zang, een hartverwarmende bijdrage aan het welzijn van mensen met een haperend brein (dementie). ‘Als Klanken Kleuren’, een documentairefilm geregisseerd door filmmaker Sophie van Bree, is een hartverwarmende film waarin acteurs met dementie allemaal een prachtige hoofdrol spelen. (zie Trailer van de film verderop)

Tekst, foto’s en film: Charles Duijff (klik op onderstaande foto’s voor uitvergroting)

Méér zang, meer muziek, een warm bad voor mensen met dementie en minder zorg voor mantelzorgers en overige betrokkenen bij deze verdrietige aandoening, waarmee we in de samenleving steeds meer worden geconfronteerd nu mensen een steeds hogere leeftijd bereiken. Het komt overigens ook voor bij jongere personen.

Sophie van Bree, filmmaker

In het openingsfilmpje vertelt de jonge enthousiaste filmmaker Sophie van Bree over de door haar geregisseerde documentairefilm ‘Als Klanken Kleuren’, waarin kijkers naar de film direct ervaren hoe mensen met een haperend brein intens genieten van muziek. Met het verlies van geheugen, verdwijnen niet de emoties die we allemaal als mens ervaren. Die hersenfunctie blijft gelukkig lang in tact. Muziek moet sowieso niet worden onderschat waar het gaat om invloed op ons dagelijks bestaan. Muziek beïnvloed immers onze emotie. Denk als voorbeeld aan vrolijke muziek bij een feestje en juist gevoelig repertoire bij een uitvaart….

Wanneer mensen die lijden aan dementie worden verblijd met muziek zie je ze opleven. Zingen draagt daar ook zeker aan bij. (Hieronder het Café Chantant in de Haarlemse Koepel….tekst gaat steeds door na verdere foto’s) Erik Zwiers, oprichter eerste Participatiekoor

In 2018 werd in Haarlem het eerste Participatiekoor opgericht. Het koor, waarin mensen met dementie samen met een mantelzanger de Matthäus Passion van J.S. Bach zingen, is inmiddels uitgegroeid tot verschillende koren verspreid door het land. Meer dan driehonderd zangers met dementie zongen al mee. Wat in 2018 door velen onmogelijk werd gehouden is nu niet meer uit de passietraditie weg te denken. (Hieronder filmpje waarin Erik Zwiers vertelt over participatiekoor en film)

Vrijdag 10 maart 2023 was het vijf jaar geleden dat het eerste participatiekoor werd opgericht. Dat werd feestelijk gevierd in de Haarlemse Koepel (voormalige gevangenis), waarin ook een bioscoop is gevestigd. Deze feestmiddag werd vanzelfsprekend gevuld met live muziek en in de koepelbioscoop vond de première van de film ‘Als klanken Kleuren’ plaats en werden de acteurs in het zonnetje gezet! (hieronder de Trailer van de film)

Hieronder de acteurs

Gedurende de gehele middag was doorlopend live-muziek in ‘Café Chantant’ o.a. met medewerking van musici uit België… Hieronder filmpje

 

Hierna nog enkele impressie-foto’s van de middag

KLIK HIER voor website PARTICIPATIEKOOR

KLIK HIER voor de website van MANTELZANGERS

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen