Column van de Dag: De vijf belangrijkste lessen na mijn eigen burn-out

Foto: Key2change

Een nieuwe column van burn-outcounseler Mariëlle Beentjes, over de belangrijkste lessen na haar eigen burn-out. Ze deelt die lessen met haar lezers.

De vijf belangrijkste lessen na mijn eigen burn-out (door: Mariëlle Beentjes)

Een burn-out is ingrijpend. Als het je overkomt, merk je dat je een lang herstel nodig hebt, vaak langer dan je in eerste instantie dacht. Hopelijk heb je het geluk dat je omgeving begrip toont en je de tijd geeft. En als er dan weer wat zonneschijn in je leven doordringt, kun je merken dat je burn-out ook een cadeau is geweest. Stress of spanning is namelijk ook een kans om dingen anders aan te pakken, om meer te gaan leven volgens jóúw voorwaarden. Klinkt dit gek? Ik leg je graag uit welke mooie lessen ik door mijn eigen burn-out heb geleerd.

Ik liep zelf vast in 2011. Hier ging natuurlijk een heel proces aan vooraf. Ik had bijvoorbeeld nooit geleerd wat ontspannen was. Ik stond altijd aan in ‘standje doorgaan’. Ik wist niet eens waarom mijn lijf ook rust nodig had en dat die rust geen luxe was, maar gewoon heel normaal. Ik wilde het zó graag goed doen, vooral voor mijn vader. Door mijn ‘people-pleasing’ eigenschappen vergat ik mezelf helemaal. En daar ging mijn gezondheid…

Mijn ‘mislukte’ therapie
Toen ik eenmaal burn-out thuis zat, ben ik mezelf goed tegengekomen. Maar ook had ik last van ‘het systeem’. Een burn-out was nog minder geaccepteerd, minder algemeen bekend, dan nu. Mensen begrepen mij niet. En ik begreep mijn hulpverleners niet, hoe goed ze mij ook probeerden te helpen.

Ik ging eerst naar de huisarts en die stuurde me naar de reumatoloog omdat ik heel veel pijn in mijn spieren had. Die pijn was ontstaan doordat ik zoveel spierspanning had opgebouwd dat mijn lijf niet meer kon ontspannen. Ik had dus helemaal geen reuma. Zo werd ik eerst een tijd van het kastje naar de muur gestuurd.

Wat mij veel heeft geholpen is rust nemen in de vorm van slapen, wandelingetjes maken, gezond, voedzaam eten en magnesium slikken. Ook hielp haptonomie goed. Toen ik na lange tijd fysiek herstelde, kreeg ik de energie en ook de behoefte om mijn eigen pad te volgen. Ik ben gaan zoeken naar wat ík nodig had. Ik wilde weten wat stress precies was, wat mijn lichaam stress bezorgde en waarom, en vooral wilde ik weten hoe ik een burn-out kon voorkomen. Beetje bij beetje ging er een wereld voor me open. (Het hele onderwerp interesseerde me zoveel dat ik meerdere studies heb gevolgd om volwassenen met deze klachten te kunnen begeleiden; ik heb er mijn specialisatie van gemaakt

Blij met elke kleine stap
Toen ik dus de juiste weg naar een leven zónder stress gevonden had, kon ik conclusies trekken uit dit hele proces. Dit zijn de vijf lessen die ik heb geleerd en die ik jou ook van harte gun.

  1. Ik leerde om te voelen. Ik luister nu naar mijn lichaam als ik pijntjes en kwaaltjes of gewoon spanning opmerk. En daar handel ik naar. Als ik merk dat ik iets doe wat niet goed voelt, dan pas ik mijn gedrag meteen aan en doe ik het een volgende keer anders. Leren voelen heeft ook te maken met emoties erkennen en durven voelen. Ik leerde om daadwerkelijk te voelen wat er vanbinnen speelde.
  2. Ik leerde dat het niet erg is om nee te zeggen. Dan vergaat de wereld niet. Ik kan nu mijn grenzen aanvoelen en aangeven.
  3. Ik leerde hoe belangrijk een gezonde leefstijl is, vooral het effect van goede voeding en beweging. Die hebben zó’n invloed op je algehele energiehuishouding, op hoe jij je voelt en op wat je aankunt. Met de juiste voeding en bepaalde supplementen heeft stress echt minder impact op je. En jij kan daarin dus heel veel sturen door gezonde keuzes te maken. Het suppleren van magnesium (bijv. van Metarelax) is echt een aanrader bij spanningsklachten. Wil je je verder verdiepen in een gezonde leefstijl, kijk dan eens op oersterk.nu of www.supersnelgezond.nl
  4. Ik leerde ook om te kijken naar de weg die ik bewandel in plaats van alleen te kijken naar het einddoel. Ik kan nu dus al veel eerder voelen dat ik op de juiste weg ben en daarvan genieten. Ik ben blij met elke kleine stap die ik maak. Een groot verschil met de frustratie die ik voorheen voelde wanneer dat ene, ideale doel maar buiten mijn bereik bleef liggen.
  5. Ik leerde loslaten. Dat ging vooral over inzien waar ik geen invloed op had en dat loslaten. Het is ook weer emoties leren doorvoelen, aanvaarden en weer loslaten. Ik kan niet iedereen gelukkig maken. Niet iedereen hoeft mij aardig te vinden. Ik hoef niet álles te bereiken of te doen omdat ik denk dat dat van me verwacht wordt. Ik kan nu heel goed het onderscheid maken in wat ik WEL wil en waarom en in wat ik vooral ook NIET wil. Heerlijk, ik voel nu veel minder druk en meer vrijheid.

Belangrijke bonus
En tot slot nog mijn bonus voor jou. Het allerbelangrijkste dat mij geholpen heeft is het feit dat ik mezelf op de eerste plaats zet. Mijn gezondheid, mijn wensen, mijn belangen, mijn doelen… Want alleen wanneer ik mij goed voel, kan ik optimaal functioneren en presteren. En dan pas kan ik geven wat ik de wereld te geven heb en er voor anderen zijn. Jezelf op één zetten is dus niet egoïstisch, het is de voorwaarde om te leven volgens jouw standaard zodat je stress geen kans meer geeft.

Ga jij door een pittige periode en wil je weten of counseling daarbij kan helpen? Neem vrijblijvend en gratis contact met me op door op deze link te klikken, ik hoor dan graag je vragen!

Gratis spreekuur op dinsdag van 9.00 tot 10.00 uur via 06 23 23 12 93. Of stuur me op dat nummer nu gelijk een Whatsapp-bericht. Tot snel!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen