Zeg maar ‘ns dat Nederland geen handelsnatie is: vrijmarkt al ruim 50 jaar hoogtepunt op Koningsdag

BEVERWIJK – Kijk onze geschiedenis er maar op na en je kunt er niet omheen: Nederland is wereldwijd bekend als handelsnatie. En iedere Koningsdag opnieuw wordt dit demonstratief bevestigd op de vele vrijmarkten waar zelfs de jongste Nederlanders zich profileren als ervaren dealers.

(tekst: Wim Meijer / reportage: IJmond Nieuws)

Beverwijk was deze Koningsdag een van die plaatsen waar ongeveer het volledige centrum was omgedoopt tot handelsvloer voor alle generaties. Een plaats waar de fysieke handel en betalen met klare munt het één dag won van Marktplaats en betalen per ‘pin of Tikkie’ met voor zowel kopers als verkopers één gemeenschappelijke dresscode: Oranje!

Voor ons Nederlanders is de vrijmarkt een niet meer van Koningsdag weg te denken traditie. Maar toch… hoe is het ooit zover gekomen? Er is immers geen land in de wereld te bedenken waar men op de verjaardag van het staatshoofd opeens met z’n alle de straat op gaat’, de ene helft van de bevolking om daar de eigen ‘ouwe meuk’ op een kleedje uit te stallen als ‘handel’ aan te bieden, en de andere helft van de bevolking om op koopjesjacht te gaan, waarna aan het eind van de dag een groot deel van de ‘ouwe meuk’ van eigenaar is  veranderd.

Hoe is dat zo gekomen? En hoe lang doen we dit al? Welnu: we doen dit inmiddels al ruim 50 jaar. Om precies te zijn sinds 1971. Toen besloot de Gemeente Amsterdam om de gewoonte die op dat moment leefde in een aantal wijken van de hoofdstad, om oude spullen op straat te verkopen tijdens Koninginnedag, te verplaatsen naar het centrum van de stad. Vóór 1971 vonden er in centrum Amsterdam vaak rellen plaats tijdens Koninginnedag. Door de ‘vrijmarkt’ te verplaatsen naar het centrum, dat in combinatie met een popconcert op de Dam, hoopte de gemeente de relschoppers letterlijk de ruimte in het centrum te ontnemen en meteen een veel feestelijkere sfeer in centrum Amsterdam de creëren.

Het bleek een schot in de roos, want centrum Amsterdam veranderde in een aantal jaren van rel-gevoelige locatie tot de absolute ‘place to be’ voor iedere Oranjegezinde feestvierder… en dat bleken er heel erg veel. En het succes van de vrijmarkt in combinatie met muziek bleef niet beperkt tot Amsterdam. De succesformule verspreidde zich spontaan over heel Nederland. En inmiddels is er geen stad, plaats of dorp meer te vinden zonder vrijmarkt op Koningsdag.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van de vrijmarkt in Beverwijk, gemaakt IJmond Nieuws. 

Ook in Beverwijk de combinatie van vrijmarkt en muziek. Loningsdag 2023 werd afgesloten met Koningsfoer op het Stationsplein met onder andere een optreden van de Ruud Jansen Band.

Reacties

Cookieinstellingen