112

Europees avontuur AZ eindigt in vechtpartij op hoofdtribune

Foto: Inter Visual Studio

ALKMAAR – Voor AZ is gisteravond een eind gekomen aan het Europese avontuur. De Alkmaarders verloren in eigen huis met 0-1 van West Ham United, nadat ze vorige week de uitwedstrijd ook al met 2-1 hadden verloren. De teleurstelling vond direct na het laatste fluitsignaal z’n uitweg in rellen op de hoofdtribune waar met name familieleden van de Westham-spelers zaten. Deze werden belaagd door fanatieke AZ-supporters die door de hekken waren gebroken.

De vechtende supporters konden pas worden teruggedreven toen de Mobiele Eenheid in actie kwam. Ook AZ-spits Vangelis Pavlidis stond tussen de vechtende supporters en ook West Ham-speler Said Benrahma bevond zich in de gracht voor de hoofdtribune tussen de ongeregeldheden. Daarbij vielen een aantal gewonden. Hoeveel is niet duidelijk.

De actie van de rellende AZ-aanhang lijkt een reactie te zijn op de wedstrijd van een week eerder in Londen. Ook toen was het onrustig op de hoofdtribune waar zo’n 200 AZ-genodigden zaten. Nadat die begonnen te juichen bij het AZ-doelpunt werd de situatie zo dreigend dat zij de wedstrijd daar niet meer af konden kijken.

Controntatie bij station
Ook eerder op de dag had men al rekening gehouden met mogelijke confrontaties tussen aanhangers van AZ en West Ham United. ’s-Morgens was het al even misgegaan bij het station waar aanhangers van de beide ploegen met elkaar de strijd aangingen en de politie in actie moest komen.
Om verdere escalatie te voorkomen hield de politie de aanhangers van beide clubs zoveel mogelijk gescheiden. Zo mochten AZ-supporters zich alleen ophouden rondom horeca op het Waagplein en de Platte Stenenbrug. Voor de fans van West Ham United was een fanzone ingericht op de Paardenmarkt. Vanaf die locaties werden de fans met bussen naar het stadion gebracht.

Het uit elkaar houden van de supporters zorgde ervoor dat alles gedurende de verdere dag in het centrum van Alkmaar allemaal relatief rustig verliep, los van enkele kleine incidenten waarbij Engelse supporters, die op terrassen buiten de ingerichte fanzone waren gaan zitten, door de samenwerkende Nederlandse en Engelse politie werden verzocht die terrassen te verlaten.

Ook na de wedstrijd dreigde het nog even uit de hand te lopen in het centrum toen op het Waagplein de politie werd bekogeld met vuurwerk. Dit incident werd echter in de kiem gesmoord, waarna het weer rustig werd in de binnenstad.

Voor AZ is na gisteravond het mooie Europese avontuur geëindigd. Geen finale van de Conference League in Praag voor de Alkmaarders.  Daar ontmoet Westham United op 7 juni Fiorentina, dat gisteravond FC Basel uitschakelde. Voor het team van Pascal Jansen rest nu nog de strijd om de 3e plaats van de Eredivisie waarin het komende zondag NEC treft.

Hieronder nog een beeldimpressie van het verloop van de dag in Alkmaar door Charles Duijff en Inter Visual Studio:

 

Reacties

Cookieinstellingen