Angie ziet Sarah! Stoneshit 50 jaar, maar WTF was Angie?

Vandaag 50 jaar geleden, op 3 september 1973, brachten The Rolling Stones hun hitsingle “Angie” uit; een akoestische ballade van de hand van Keith Richards, over het einde van een relatie. Welke relatie? Daar hebben veel verhalen over de ronde gedaan.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Pixabay)

Niet Angie maar David
Volgens Christopher Andersen, schrijver van de biografie van Mick Jagger ‘Mick, Sex and Rock ’n Roll’, zou de leadzanger van de Rollin’ Stones met maar liefst 4000 vrouwen het bed hebben gedeeld. De kans is dus groot dat daar heel wat Angies tussen hebben gezeten.

De meest gefluisterde kandidaten zijn toch wel de toen uiterst populaire actrice Angie Dickingson (Pepper) en David Bowies ex-partner Angela. Bij laatstgenoemde lijkt het echter allemaal anders dan dat je in eerste instantie zou denken. Hardnekkige geruchten uit die tijd beweren namelijk dat het nummer ‘Angie’ een soort ‘goedmakertje’ was om Angela Bowie positief te stemmen nadat ze haar man David had betrapt toen deze het bed deelde met, jawel… Mick Jagger.

Angie voornamelijk geschreven door Keith Richards (foto: Pixabay)

Bijna overal nummer 1
Wat de inspiratie voor ‘Angie’ ook geweest mag zijn, het leidde tot een onverslijtbare ballad, die na de release in enkele weken tijd de internationale hitlijsten bestormde. In Amerika, Canada, Australië stond het nummer 5 weken lang op de eerste plaats. In Nederland hield Angie gedurende 4 weken de toppositie vast. Ook in Noorwegen en Zwitserland werd de eerste plaats gepakt. Alleen Engeland bleef wat achter. Daar reikte Angie slechts tot een 5e plaats op de Hitcharts.

Angie Dickinson dé ‘Angie’? (foto: Wikipedia – Columbia Pictures Television)

Angela Merkel
En dan Duitsland. Ook bij onze Oosterburen werd Angie een hit, alleen wel een paar jaartjes later. Gedurende de verkiezingsstrijd van 2005 voor het Bondskanselierschap gebruikte de CDU kandidate Angela Merkel het nummer van The Rolling Stones gedurende haar campagne. En ook nu bleek het nummer weer te werken, want ook deze ‘Angie’ kwam op nummer 1. Uiteindelijk keken de Duitsers maar liefst 16 jaar lang tegen Angela Merkel aan en bleek ook zij niet van de toppositie af te krijgen, al gaat ’t wat ver om in dit verband over een ‘evergreen’ te praten.

Dat oude liefde niet roest bewezen Mick Jagger en David Bowie in 1985. Op dat moment waren beide heren inmiddels wel door hun wettelijke partners ‘op straat geschopt’.

Cookieinstellingen