Studenten Vonk oogsten eerste fortenthee in kruidentuin bij Fort K’IJK

Foto: Landschap Noord-Holland

UITGEEST – Studenten van de opleiding Vonk hebben voor het eerst de inheemse kruiden geoogst bij Fort K‘IJK in Uitgeest om te gebruiken voor fortenthee en in toekomst voor andere culinaire producten zoals kazen. Op 28 september geeft natuurorganisatie Landschap Noord-Holland i.s.m. met studenten de aftrap.

(bron en foto’s: Landschap Noord-Holland)

K’IJKtuin: inheemse kruiden- en bloementuin
De tuin is een aantrekkelijke trekpleister geworden voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. De studenten van VONK staken de afgelopen jaren flink de handen uit de mouwen om deze tuin aan te leggen in kader van Biodivers Perspectief. Dat is een vierjarig programma in Noord-Holland voor natuurinclusief leren èn ondernemen.Studenten van verschillende studierichtingen onderzoeken hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen verbeteren en hoe je dit kunt inzetten als verdienmodel.

Sinds 2022 is de groene omgeving van Landschap Noord-Holland hun nieuwe praktijkleerplek. En ze kregen in de K’IJKtuin hulp van ervaren boswachters. Directeur Bas Rüter: “Het is mooi om te zien dat deze ondernemende studenten hier hun passie volgen, samenwerken en tegelijk hun kennis in de praktijk brengen om de natuur en biodiversiteit rondom het fort vooruit te helpen. Zo wordt Noord-Holland weer een stukje mooier en levendiger!“Een kijkje nemen
Tijdens openingstijden van het fort donderdag t/m zondag 11-16 uur kan iedereen langs de tuin wandelen om een kijkje te nemen. De tuin ligt rondom het fortwachtershuis van Fort K‘IJK www.fortkijk.nl . Vanaf dit najaar is de heerlijke zelfgekweekte kruidenthee beschikbaar voor liefhebbers. In dit project werken diverse partners samen om het tot een succes te maken: LAND&HAND, Stichting Landschap Noord-Holland, Vonk College (vmbo- en mbo-onderwijs), MediGran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land (producent inheemse thee).

Programma 28 september, locatie: Fort K’IJK, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest:

Cookieinstellingen