Keniaanse zeges bij Dam tot Damloop

Foto: Wim Meijer Fotografie

ZAANDAM – Vandaag is de 37e editie van de Dam tot Damloop in Zaandam uitgelopen op een Keniaans feestje. Bij de heren ging de overwinning naar Mathew Kimeli. Zijn landgenote Agnes Keino zegevierde bij de vrouwen.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

De 25-jarige winnaar Kimeli plaatste in de laatste kilometer de beslissende versnelling. Hij triomfeerde tijdens zijn debuut op de 10 Engelse Mijl in 45.20 minuten. Bij de vrouwen liep Agnes Keino een tijd van 52.18. Ze troefde de Ethiopische Almaz Ayana af. De olympisch kampioene op de 10.000 meter in 2016, die startte als favoriete, werd derde in 52.23.Net als vorig jaar eindigde Diane van Es als beste Nederlandse. Ze finishte in 53.02 op de zesde plaats. Jill Holterman kwam als tweede Nederlandse binnen in 54.37 en Anne Luijten als derde (55.16).

Diane van Es

Khalid Choukoud was bij de mannen de beste Nederlander. Hij liep in een emotionele race naar de tiende plaats. De Haagse atleet was vorige week met zijn vader en moeder in Marokko tijdens de aardbeving en sliep twee nachten buiten. Desondanks maakte hij zijn opwachting bij de wedstrijd en liep naar een tijd van 46.45.
Filmon Tesfu eindigde als tweede Nederlander in 47.08 en derde werd Richard Douma in 47.39.

De laatste meter in de Peperstraat voor Khalid Choukoud

Klik Hier voor meer foto’s van de finish van de topatleten.

In totaal deden vandaag 40.000 deelnemers mee aan de Dam tot Damloop. Het evenement is hiermee de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. Veertigduizend deelnemers die ook honderdduizenden toeschouwers op de been brachten langs het hele parcours tussen Amsterdam en Zaandam in aan de finish in het bijzonder. Een puur feest, dat echter minder dan verwacht werd gesteund door het weer. Aanvankelijk was er rekening gehouden met zonnige en warme (misschien zelfs té warme) omstandigheden. Tegen de verwachting in regende het echter ’s morgens, wat overigens voor het publiek een groter probleem was dan voor de lopers, die een beetje waterkoeling prima kunnen gebruiken.

Vooral de jeugdlopen, die allemaal in de ochtend waren gepland, werden in de regen afgewerkt. Dat waren maar liefst zo’n drieduizend kinderen ogenschijnlijk geen enkele hinder ondervonden van het hemelwater.

Klik HIER voor een fotoserie gemaakt bij de finish van de jongste deelnemertjes.

Tijdens het hoofdnummer, de 16 Engelse Mijl voor de topatleten, nam de regen af. En vanaf de start van de Business Runs bleef ’t verder droog waardoor alle recreanten en hun fans het de verdere dag droog hielden.

Ook van de recreatielopers maakte Nieuws.nl een foto-registratie. Klik HIER voor de fotoserie en ‘zoek jezelf’. Hieronder al een paar shots van de recreanten:

Cookieinstellingen