Nieuwslezer Anne-Marie Rozing en klimaatverslaggever Jeroen Kraan doen onthullend onderzoek naar Tata Steel

30 okt 2023, 19:27 Algemeen
653bb41ce7d44
Aangeleverd

IJMOND - Anne-Marie Rozing is nieuwslezer bij de radiozender Qmusic en opgegroeid onder de rook van Tata Steel. Net als veel anderen in het dorp heeft ook zij familie die werkte in de staalfabriek. De laatste tijd is het bedrijf onderwerp van gesprek vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen. Maar de gigantische staalfabriek bestaat al meer dan 100 jaar. Anne-Marie Rozing zit vol met vragen en wil hier meer over weten. Ze duikt samen met klimaatverslaggever Jeroen Kraan in de wereld van staal en vervuiling voor de NU.nl-podcast Tata’s ijzeren greep.

Tijdens hun onderzoek komen ze erachter dat de overheid de milieuvervuiling in de IJmond al decennialang meet, en weet dat de Hoogovens daar veel aan bijdragen. Maar door de botsing tussen economische en milieubelangen bleven verbeteringen vaak uit, of kwamen ze er pas na een lange strijd.

De eerste aflevering van de 7-delige podcast Tata's ijzeren greep is vanaf woensdag 1 november te beluisteren op NU.nl en in ieders favoriete podcastapp. Ingelogde gebruikers van NU.nl kunnen een week vooruitluisteren.

Onderstaande audiotrailer is zojuist verschenen:

Heeft de overheid genoeg gedaan, of ging het voor economisch belang?
Jeroen Kraan werkt al jaren voor NU.nl, waarvan de laatste twee jaar als klimaatverslaggever. Eén van de grootste vervuilers van ons land, waar Kraan regelmatig over schrijft, is Tata Steel. In de podcast Tata’s ijzeren greep wil hij samen met Rozing antwoord krijgen op vragen als: Hoe heeft de staalfabriek zoveel grip op zijn omgeving weten te krijgen én te behouden? Wat gebeurde er in voorgaande decennia eigenlijk om de vervuiling aan te pakken? Heeft de overheid genoeg gedaan om de gezondheid van omwonenden te beschermen, of ging het economisch belang toch voor? En hoe moet het nu verder met de grootste uitstoter van Nederland?

Onthullingen
In de podcast wordt een onthullend onderzoek uit de doeken gedaan, zo is te horen in de audiotrailer. Er blijken bijvoorbeeld afspraken te zijn gemaakt die ervoor zorgden dat Hoogovens, zoals Tata Steel in de vorige eeuw heette, jarenlang te veel mocht blijven uitstoten. Details daarover worden woensdag onthuld.

Voor de podcast hebben Jeroen Kraan en Anne-Marie Rozing gesproken met o.a. artsen die in de omgeving werk(t)en, vergunningverleners en handhavers op het Hoogovens-dossier, voormalig medewerkers én omwonenden van Tata Steel - waaronder ook de vader van Anne-Marie Rozing.

Aflevering 1: Toxic Tour (Woensdag 1 november op NU.nl en via alle podcastapps)
Omwonenden van Tata Steel geven een rondleiding langs de staalfabriek. Ze leggen uit wat we vanaf de duinen allemaal zien en wat zij daarvan merken. En met een magneet ondervinden we zelf wat voor vervuiling er vanaf het staalterrein naar de omgeving waait.

Aflevering 2: Het kerstpakket (Woensdag 1 november op NU.nl , 8 november via alle podcastapps)

We gaan vijftig jaar terug in de tijd en horen hoe de hele omgeving toen Hoogovens ademde - letterlijk en figuurlijk. Haast bij elk gezin in de IJmond lijkt wel iemand voor het bedrijf te werken, met als jaarlijks hoogtepunt de trotse onthulling van het kerstpakket.