Uittip voor de regio: Alkmaarse Kaasmarkt, bijzonder uitje dicht bij huis

ALKMAAR – Afgelopen vrijdag, 29 maart, ging op het Waagplein het nieuwe seizoen van start van de Alkmaarse Kaasmarkt. Voor het 431e jaar staat het Kaasdragersgilde (sinds 2017 immaterieel erfgoed) wekelijks klaar om op geheel traditionele wijze 2400 kazen (circa 30.000 kilo) op de berries over het plein te vervoeren in de alles behalve eenvoudige ‘kaasdragersdribbel’.

De Alkmaarse Kaasmarkt is de oudste en grootste kaasmarkt van Nederland. Andere kaasmarkten zijn nog te vinden in Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. De aantrekkingskracht van die in Alkmaar blijkt toch ongeëvenaard. Jaarlijks trekken er zo’n 175.000 bezoekers naar het Waagplein om de ‘handel’, die plaatsvindt onder leiding van Kaasvader Willem Borst, vanaf de zijlijn gade te slaan en vooral ook op foto en film vast te leggen.

Vrijdag was dus de 1e kaasmarkt van het seizoen. Traditie is dat wekelijks de Kaasmarkt geopend wordt door een speciale gast, die wordt uitgenodigd door burgemeester Anja Schouten. Dat openen gebeurt door het luiden van de bel om klokslag 10.00 uur.  Vrijdag viel die eer ten deel aan de jonge Alkmaarse acteur met deels Marokkaanse, deels Tunesische roots, Hamza Othman.

Burgemeester Anja Schouten hierover: “Met Hamza Othman als eerste belluider hebben we de eer om een gepassioneerd jong talent te verwelkomen en te laten zien dat de samensmelting van culturen en tradities hand in hand gaan.”
Acteur Hamza Othman is een opkomende ster in de Nederlandse entertainmentindustrie en is onder andere bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden en dramaserie Sihame (KRO-NCRV).

Burgemeester Anja Schouten samen met Hamza Othman.

Overigens blijft het voor de speciale gast allemaal niet beperkt tot het luiden van de bel. Behalve een interview krijgt de gast ook een rondleiding over de Kaasmarkt, mag de kaas ook proeven op aangeven van de keurmeesters en, altijd weer een bijzonder hoogtepuntje, de gast mag zelf ook eens proberen in ‘kaasdragersdribbel’ een berrie over het plein naar de weegschaal te brengen. Dat lijkt eenvoudig, maar de praktijk blijkt maar al te vaak lastig.

Iedere week op vrijdag
Vanaf deze week is de Kaasmarkt er weer elke vrijdagochtend tot en met 27 september 2024 van 10.00 tot 13.00 uur. Rond de markt wordt een sfeervolle ambachtsmarkt vol streekproducten georganiseerd. In juli en augustus vinden ook de populaire avondkaas-markten plaats op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Twee uitgebreide fotoseries van de Kaasmarkt van vrijdag 29 maart 2024
Tijdens de eerste Kaasmarkt waren Nieuws.nl-redacteuren/fotografen Wim Meijer en Charles Duijff aanwezig. Beide maakte een uitgebreide fotoserie.

En: vergeet niet om ook op de hoofdfoto bovenaan dit gericht te klikken voor de filmimpressie van de Kaasmarkt, gemaakt door Charles Duijff.

Hieronder een kleine selectie uit de foto’s om een indruk te geven wat zoal iedere vrijdagochtend te beleven is op het Waagplein in Alkmaar:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen