Mud Masters trekt iedere sportieveling die niet bang is om vies te worden naar de Haarlemmermeer

Foto: Wim Meijer Fotografie

Hoe leuk kan ’t zijn: klimmen over hindernissen en over de Big Spotters Hill, waden door het water, kruipen door de modder en sjouwen met zandzakken en zelfs met elkaar. Zo’n twintigduizend deelnemers aan de Mud Masters vinden het in ieder geval héél erg leuk.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

Dit weekend wordt in het Haarlemmermeerse bos en natuurgebied De Groene Weelde bij Hoofddorp en Vijfhuizen de Mud Masters Obstacle Run georganiseerd. Mud Masters is de grootste obstacle run van de wereld over afstanden van respectievelijk 6, 12, 16 of 42 kilometer (en op zondag nog een jeugdrun over 3 en 5 kilometer) met spectaculaire en uitdagende hindernissen en vooral ook met heel veel ‘modder’. Naarmate men een langere afstand loopt komt men ook meer hindernissen tegen, met als maximum 35 hindernissen op de 16 kilometer.Geen tijd, geen competitie
Hoewel je er niet omheen kunt dat deelnemers aan de Mud Masters echt een indrukwekkende sportieve prestatie neerzetten  wijkt het evenement toch af van bijna alle andere sportieve events. Bij Mud masters gaat ’t namelijk om winnen en verliezen in de zin van ‘nummers 1, 2 en drie’. Ook wordt er geen tijd geregistreerd. Bij Mud Masters gaat het puur om de eigen sportieve prestatie, om het plezier, teamspirit, elkaar helpen over de hindernissen en door moeilijke momenten. Dit zorgt ervoor dat het evenement een optimale vrolijke en vriendschappelijke sfeer kent, waarbij iedereen op eigen niveau sportief zijn of haar plek vindt.Nadat op vrijdag eerst scholieren het parcours mochten inzegenen, was het zaterdag 8 juni die eerste échte dag van de Mud Masters. ’s Morgens om half negen werd het spits afgebeten door de deelnemers aan de marathon, waarna iedere 20 minuten een nieuwe groep van rond de 400 deelnemers van start ging voor een van de andere afstanden.

Warming up: naar links… naar rechts!

Naar links, naar rechts
Die start werd voorafgegaan door een intensieve warming up, opgezweept door enkele DJ’s die ervoor zorgden dat op de klanken van onder andere de Snollebollekes -naar links naar rechts- de spieren werden losgemaakt. Daarna werden de deelnemers losgelaten op het parcours waarbij de toon meteen werd gezet met ‘Beat The Piramyd” de beklimming van de Big Spotters Hill, goed voor 253 treden en daarmee 22 meter hoogteverschil.Flyer
Is de Big Spotters Hill nog een ‘natuurlijke’ hindernis, de meeste andere hindernissen zijn speciaal opgebouwd voor Mud Masters. Werkzaamheden die ongeveer de volle afgelopen week in beslag namen. Hindernissen die onder de deelnemers inmiddels een legendarische status hebben, met als ultieme beleving voor velen de Flyer, de steile glijbaan, waarmee de deelnemers worden gelanceerd naar het water van de grote plas. Sportief gezien een ‘makkie’ maar voor veel deelnemers een van de hoogtepunten in het parcours.Mud Crawl
Heel anders maar niet weg te denken bij de Mud Masters zijn de Mud Hill en de Mud Crawl. Het zijn de hindernissen waaraan het evenement z’n naam ontleent. Nadat de deelnemers eerst een modderheuvel moeten afdalen, wacht hen een parcours van circa 50 meter door een forse laag modder dat men kruipend moet afleggen onder op circa 50 centimeter gespannen prikkeldraad. Het mag duidelijk zijn: schoon blijven is geen optie!Behalve de genoemde ‘highlights’ in het parcours zijn er nog tal van uitdagende hindernissen waarbij veel geklommen moet worden, zowel over hindernissen als in touwen, waar ook in veel gevallen water een rol speelt en waarbij de deelnemers regelmatig uit hun comfortzone worden getrokken. Maar elkaar helpend blijkt voor bijna iedereen geen hindernis onneembaar en haalt bijna iedereen de finish.

Family Editions
Vandaag dus de tweede dag van Mud Masters Haarlemmermeer, met niet alleen de eerder genoemde afstanden maar ook de zogenaamde Family Editions over 3 en 5 kilometers, vooral ook geschikt voor kinderen.

Nieuws.nl was gisteren op en langs het parcours aanwezig en maakte een zeer uitgebreide fotoreportage, waarvan in dit bericht een kleine selectie.

Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie met bijna 300 foto’s, en wie-weet vind je jezelf.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen