'Accu’s houden niet van hitte’

22 jul 2024, 7:22 Algemeen
pexels team evelo 413077137 15009898 kopieren
Pexels

KENNEMERLAND - Brandweer Kennemerland waarschuwt voor verhoogde kans op brand door elektrische fiets in warme zomermaanden. Accu’s houden niet van hitte. Het brandgevaar neemt dan ook toe als de temperatuur stijgt.

Brandgevaar accu’s     

De accu van een e-bike is, vrijwel zonder uitzondering, een lithium-ionaccu. In combinatie met - de ook in de accu’s verwerkte stoffen - mangaan, kobalt en nikkel, kan kortsluiting ontstaan en kan de accu eenvoudig ontbranden. Hierbij komen dan zwaar giftige stoffen bij vrij. Vaak gebeurt dit tijdens het opladen. Bij nieuwe, hoogwaardige producten is de kans klein dat er kortsluiting ontstaat, maar de kans wordt aanzienlijk vergroot bij oude accu’s, beschadigde accu’s of door het gebruik van verkeerde opladers. Staat de accu ook nog eens in de volle zon, dan is er zeker sprake van een verhoogd risico.

Hoe dan wel veilig laden?

Hoe laad ik mijn fiets dan wel veilig op? Hierbij enkele tips om het opladen van je elektrische fiets zo veilig mogelijk te doen:

·       Belangrijkste tip: laat de fietsaccu niet vallen. Door een harde val kan de accu namelijk gelijk al, of bij het laden in brand vliegen

·       Laad bij voorkeur overdag, zo ben je er snel bij als er iets mis gaat

·       Gebruik een geaard stopcontact en de originele lader

·       Laad voor de zekerheid in de buurt van een rookmelder

·       Accu’s zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Dus stel je accu niet bloot aan te warme temperaturen, maar zeker ook niet aan te koude. Kamertemperatuur is het beste.

·       Vol = vol. Haal de stekker uit het stopcontact als de accu vol is, dat is beter voor de levensduur en veiligheid

Wat te doen bij accubrand      

Wat moet je doen als er toch iets mis gaat met je accu? Als deze bijvoorbeeld begint te roken? Het beste is om de accu al in de beginfase snel naar buiten te brengen. Zorg en dan wel voor dat er geen andere brandbare spullen in de buurt staan, zoals bomen of struiken. In die beginperiode kan je de accu ook in een emmer water stoppen om deze te koelen. Dit koelen heeft wel enkele uren de tijd nodig. (Dit geld overigens voor alle accu’s; ook die van bijvoorbeeld je telefoon, je laptop of hoverboard.) Pas op bij het blussen met water, want door de reactie met lithium kan er giftig en brandbaar gas vrij komen. Bel bij twijfel altijd de brandweer via 112.

Kijk hier voor meer informatie.