Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 mei is het Nationale Vogelweek. Tijdens deze week worden in elke provincie vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. Meer hierover op http://www.vogelweek.nl/ .
(tekst: Wim Meijer)
Nieuws.nl speelt hierop in door, tot en met zondag 16 mei, iedere dag een ''vogelportretje' te plaatsen, met foto's en wat wetenswaardigheden.
Sepastopolgans: een beetje in de war
De eerste indruk is dat het diertje een wilde nacht achter de rug heeft. Een echt praktische reden is er immers niet te bedenken voor het wulpse verenpak van deze gans. Niets is echter minder waar. Het opvallende verenpak is het resultaat van ganzenfokkers in het oosten van Europa, om precies te zijn op de Krim aan de Zwarte Zee. De gans heeft dan ook de naam 'Sebastopolgans meegekregen, vernoemd naar de havenstad aldaar.
Gefokt voor kussens en spreien
De bedoeling van de fokkers was om ganzen te fokken waarvan de veren zich goed leenden als vulling voor kussens en spreien. Met deze Sebastopolgans slaagden ze in hun opzet. De veren zijn gekruld, lang, hebben een soepele schacht die ook weer een gedraaide vorm kan aannemen.
Niet vliegen
Voor kussens en spreien mocht de Sebastopolgans dan een oplossing zijn, voor het diertje zelf geeft het gekrulde verenpak eigenlijk alleen maar ongemak. In feite hebben de fokkers door inteelt een afwijking veroorzaakt die ertoe heeft geleid dat de veren verder doorgroeien dan normaal, soms wel tot aan de grond. Hierdoor heeft de gans niet meer het vermogen om te vliegen en kunnen een gemakkelijke prooi zijn voor dieren zoals de vos.
Overigens leeft het exemplaar op de foto goed beschermd tegen natuurlijke vijanden in de kinderboerderij van Wandelbos Groenendaal in Heemstede. Mocht hij (of ‘zij’… wie het weet mag het zeggen) ooit zijn eindbestemming vinden in een hoofdkussen, dan is het in ieder geval een ‘scharrelkussen’.