BEVERWIJK – Na twee jaar opstartsubsidie
Broedmachine nu een stabiele organisatie; alle gestelde doelen ruimschoots behaald
Broedplaats de Broedmachine heeft als pilot een gemeentelijk subsidie voor de opstartkosten ontvangen. De afgelopen week naar de gemeenteraad verstuurde verantwoording van de subsidie laat zien dat de Broedmachine een succesvolle broedplaats is en dat zij nu op eigen kracht door kunnen gaan.
Motie gemeenteraad
Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in 2017 heeft de raad de motie ‘Ruimte voor ontwikkeling en experiment’ aangenomen. Daarin werd voorgesteld het initiatief van de vereniging Broedmachine aan te merken als pilotproject en daarvoor € 50.000 opstartkosten in de begroting op te nemen. De subsidie is verdeeld over twee jaar toegekend in 2017 en 2018.
De subsidie van de
gemeente Beverwijk gaf de Broedmachine de mogelijkheid langzaam te groeien, waardoor ze een stabiele organisatie hebben neergezet voor de lange termijn. De exploitatie is voor de komende acht jaar sluitend en de broedplaats kan daarmee op eigen kracht verder.
Meetbare resultaten
De Broedmachine stelt in de verantwoording over 2018: “Toen we in mei 2017 begonnen met de bouw van de broedplaats, hadden we het plan om startende creatieve ondernemers een betaalbare plek te bieden in Beverwijk om zich te ontwikkelen en te professionaliseren. We hadden gehoopt dat extra mensen zich zouden aansluiten als leden van de vereniging, maar nu we 172 leden hebben, zijn we best verbaasd dat zo veel mensen zich betrokken voelen.”
De Broedmachine had voor zichzelf meetbare doelen gesteld, zoals het organiseren van bijeenkomsten waarbij leden leren professionaliseren, de omzet van de leden groeit in drie jaar met minimaal 25% en deelname aan WeMaketheCity festival van de MRA. Deze doelen zijn ruimschoots behaald, zoals in de verantwoording is na te lezen. Inmiddels zijn er nog meer resultaten bereikt: er zijn ateliers toegevoegd, waaronder een keramiek atelier, de IJmond Popschool en Wolatelier MZ69. Binnenkort opent Bakkerij 1Hoog, gestart in de Broedmachine, een winkel in de Begijnenstraat.
Kruisbestuiving
De broedplaats aan de Parallelweg richt zich niet alleen op Beverwijk, maar heeft de ambitie om de IJmond mooier, leuker en creatiever te maken. Belangrijk element is kruisbestuiving: de bierbrouwer probeert bier te maken van de schillen van de koffiebonen van de koffiebrander, de fotograaf maakt foto’s van de snaarinstrumenten van de Timples-bouwer, de mannen van Bovenwerk (meubelmakerij) helpen als de freesmachine van Beavertown Audio het niet doet en de glasblazer werkt in samenwerking met de meubelontwerper aan een nieuwe lijn lampen.