Er is er een jarig: het 'mobieltje'. Om precies te zijn: onze mobiele telefoon ziet vandaag Abraham. Het is vandaag exact 50 jaar geleden dat het allemaal begon met de 'baksteen' van Martin Cooper, de man die maar één ding voor ogen had: vrijheid!
(tekst: Wim Meijer)
Vandaag 50 jaar geleden, op 3 april 1973, voerde Martin Cooper het allereerste telefoongesprek met de door hem uitgevonden allereerste mobiele telefoon: the Brick (de Baksteen). Daarmee zette hij de eerste stap naar de nieuwe wereld van vandaag, waarin we niets meer lijken te kunnen zonder het mobieltje.
Hij is inmiddels niet meer weg te denken: de mobiele telefoon. Of we nu thuis zijn, aan het werk, sporten, eten, het maakt allemaal niet uit. Als we onze mobiel niet bij ons hebben voelen we ons niet meer compleet. Nog sterker: we raken bijna compleet van slag bij de gedachte ‘niet bereikbaar’ te zijn of, nog erger, anderen niet te kunnen bereiken. Het meest valt dat misschien wel op in het openbaar vervoer. Of je u op het station staat, of in de trein of bus zit, 70% van de passagiers zit met z’n snuit ‘in’ het mobieltje.
Mobieltje niet meer weg te denken
Als je nu aan jongeren vertelt dat ‘wij’ (laat ik er even van uitgaan dat we allemaal boven de veertig zijn) op hun leeftijd geen computer en mobiele telefoon hadden, wordt je aangekeken met een beoordelende blik die het midden houdt tussen ‘Loser’ en ‘Neanderthaler’. Niet vreemd, want leven zonder ‘mobieltje’ staat gewoon tè ver af van de belevingswereld van de jeugd, die meer virtuele contacten lijken te hebben dan fysieke. En de grens is nog lang niet bereikt. Want wat we ook doen, ongeacht de leeftijd, alles gebeurt inmiddels via ‘apps’. Het lijkt een kwestie van tijd dat de kindertjes in de peuterspeelzalen hun fruithapje krijgen aangereikt via een dwingende Olvarit-app op hun Fisher Price Kid’s Phone.
7,6 miljard aansluitingen
Hoe groot het gebruik wereldwijd is van de mobiele telefoon blijkt wel uit het feit dat er medio 2017 al sprake was van ruim 7,6 miljard mobiele telefoonaansluitingen. Dat is net zoveel als de totale huidige wereldbevolking. Een werkelijkheid die ook iedere verwachting van Martin Cooper heeft overtroffen.
Martin Cooper
Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Motorola-uitvinder Martin Cooper, op 3 april 1973, de eerste mobiele telefoon realiseerde en daarmee een bijna ‘tergerend’ eerste telefoongesprek voerde met zijn rivaal bij concurrent AT&T Joel Engel. “Hi, Joel, this is Marty. Guess where I’m calling from? I’m calling you from a cell phone, a real handheld portable cell phone.“ Het enthousiasme van Martin Cooper werd aan de andere kant van ‘de lijn’ met stilte beantwoord. Joel Engel, die ook al geruime tijd bezig was met het ontwikkelen van een mobiele telefoon zag in dit legendarische gesprek de wereldprimeur aan zijn neus voorbijgaan.
The Brick
Overigens kun je bij de eerste telefoon van Martin Cooper twisten over het begrip ‘mobiel’. Het toestel had een gewicht van ruim een kilo (1250 gram) en met zijn afmetingen van 23 x 13 centimeter kun je nauwelijks spreken van een handzaam apparaatje. De bijnaam van het toestel ‘the brick’ (de baksteen) zegt wat dat betreft genoeg. Daarbij was ook de prijsstelling van Martin Coopers hebbedingetje ($3995) nog niet van dien aard dat een commercieel succes waarschijnlijk was.
[caption id="attachment_41972" align="alignnone" width="1200"]
Nog 10 jaar
Uiteindelijk heeft het na dit historische telefoongesprek nog 10 jaar geduurd voordat de eerste mobiele telefoons op de markt werden gebracht. In Nederland duurde dat zelfs tot de jaren negentig, toen het GSN-netwerk werd geïntroduceerd. Daarna is het echt snel gegaan. In de afgelopen 25 jaar is de mobiele telefoon veranderd van een toestel waarmee je draadloos met de hele wereld kon praten tot een apparaat waarmee we ongeveer alles kunnen, van praten en sms'en, tot videocall, tv-kijken, bankieren, betalen, fotograferen en filmen, routes plannen, onze vakanties boeken, agenda bijhouden tot zelfs apparatuur op afstand bedienen.
Ook Martin Cooper zelf heeft op die 3e april 1973, toen hij dat allereerste mobiele telefoongesprek voerde met zijn 'Brick', nooit écht kunnen bedenken dat hij met deze 1,25 kilo wegende telefoon een geheel nieuwe wereld in handen had: Een complete 'portable' wereld.
Portable means Freedom
Over zijn historische uitvinding zegt hij zelf: "Mensen zijn van nature mobiel. Maar over een periode van ruim 100 jaar was het communiceren gebonden aan draden. Je moest dus thuis zijn, of achter een stoffig bureau zitten om te kunnen communiceren. Maar communiceren moet je overàl kunnen. Op iedere plek waar je wilt zijn. 'Portable means Freedom' , en dat is precies wat we hebben bereikt".