Geen winterstop bij schaakvereniging De Pionier

HELLEVOETSLUIS – Tijdens het Tata-toernooi in Wijk aan Zee ligt de RSB-competitie een paar weken stil, een soort winterstop dus. Maar de interne schaakcompetitie van De Pionier gaat in volle hevigheid door. Afgelopen donderdagavond werd ronde 18 gespeeld en daarin moest koploper Ernst Jan Pluim Mentz een aanval op zijn…

pionier DSCN0234HELLEVOETSLUIS – Tijdens het Tata-toernooi in Wijk aan Zee ligt de RSB-competitie een paar weken stil, een soort winterstop dus. Maar de interne schaakcompetitie van De Pionier gaat in volle hevigheid door. Afgelopen donderdagavond werd ronde 18 gespeeld en daarin moest koploper Ernst Jan Pluim Mentz een aanval op zijn positie afslaan van de runner-up, Jan van Dam. Daar slaagde de heersend clubkampioen goed in, hoewel Van Dam hier en daar enkele kansjes lijkt te hebben gemist.

Hiermee behoud Pluim Mentz zijn voorsprong op de huidige nummer twee, jeugdleider Jan van Huizen. Van Huizen rekende deze avond af met Wim Noordermeer, die al binnen tien zetten erg slordig met z’n materiaal bleek en een stuk weggaf. Maar dat was wel wat erg snel om op te geven, vond hij, dus moest Van Huizen nog wat denkwerk verrichten om de winst binnen te halen. Maar dat lukte hem tenslotte wel. Bonne Faber en Fred van Wieringen vochten een strijd uit om de koplopers te kunnen blijven volgen, geen van beiden schoot echter erg veel op met de behaalde remise, behalve misschien de voldoening niet verloren te hebben! Michiel Landman ging vlot in de aanval tegen Ad van der Ree, laatstgenoemde wist deze aanval echter prima af te slaan en ging er tenslotte met de prijs (het punt voor de partij) vandoor. Ook Sheila de Jonge en Alex van Wieringen (op bijgaande foto op de voorgrond) maakten er een leuk potje van, waarbij De Jonge in de aanval ging en Van Wieringen die aanval af moest slaan. Beide zaken gebeurden in de partij en uiteindelijk overspeelde De Jonge eigenlijk haar hand en was ze tenslotte een beetje gedwongen de partij op te geven wegens een behoorlijke achterstand in materiaal. Er zweefde een verrassing in de lucht boven het bord van Leo Stelloo en Jan van Baardwijk. Eerstgenoemde zette alle zeilen bij met een koningsaanval, wist die uiteindelijk toch niet positief af te ronden. Misschien bleef hij te lang met die aanval bezig, waardoor zijn tegenstander de kans kreeg voor een aanval op de damesvleugel. Hij greep die kans ook met beide handen aan, zodat Stelloo uiteindelijk met een enigszins vervelend gevoel op moest geven. Tenslotte maakte Ger Croonenberg korte metten met Frits Wilschut en wist als eerste deze avond het volle punt te scoren met een mooi mat achter de zogenaamde paaltjes.

Wilt u via internet informatie over de club lezen, kijk dan op www.depionier.blogspot.com, waar u alle wederwaardigheden van en wetenswaardigheden over de vereniging kunt lezen. Meer informatie over de club kan ook gekregen worden bij de secretaris, mevrouw S. de Jonge, tel. 0181-312203.

Ook geeft de vereniging kans aan de jeugd om zich in het fraaie spel te verdiepen en het eigen niveau te verbeteren. De jeugdspelers openen de vaste donderdagavond om 18.45 uur en sluiten af rond 20.00 uur, waarna de senioren de fakkel overnemen. Informatie over de jeugdafdeling is te krijgen bij jeugdleider Jan van Huizen, tel. 0181-316970.

In de openbare bibliotheek aan het Woordbouwerplein is een groepje enthousiaste schakers elke maandagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur bezig met het spelen van één of meerdere partijen. Iedereen kan daar gratis aanschuiven, het verplicht u tot niets.