Serie: De ‘schatkamer’ van Beverwijk (1)

Foto:

In de serie ‘de schatkamer’ van Beverwijk gaan we op reis in de archieven naar de mooie historie en achtergrond die Beverwijk en Wijk aan Zee voort brengt. Wat is de historie van het wapen van Beverwijk, waarom wordt een Beverwijker eigenlijk een aardbei genoemd? Hoe oud is de kerk op het Julianaplein? 
BeverwijkNieuws duikt de archieven in met deze week: Waar komt de naam Beverwijk vandaan?

We beginnen de zoektocht bij de gemeente Beverwijk zelf. Zij ontkrachten eigenlijk direct wel het verband dat door vele gelegd wordt met het knaagdier; de Bever. Door alle archeologische opgravingen is nog nooit iets terug gevonden in de vorm van botten of overblijfselen van de Bever en lijkt deze theorie onwaarschijnlijk.

Agatha

Er zijn meerdere theorieën die nog steeds worden onderzocht. Wat wel erg duidelijk naar voren komt is steevast de naam Agatha. Zoals de bekende kerk in het centrum van Beverwijk, de Agatha kerk, maar ook de Aagtendijk en het Aagtendorp. Dit kan volgens de gemeente geen toeval zijn.

Verband met Beverwijk?

Een veel gehoorde theorie is dat de heilige Agatha verband heeft met het ontstaan van de naam Beverwijk. In de vroege Middeleeuwen (1063) stond in deze streek de kerk of de kapel Agathenkiricha. Deze kerk of kapel was vernoemd naar de heilige Agatha. Dit meisje bleef ondanks het Romeinse verbod op het Christendom, haar geloof trouw en werd daarom in het jaar 281 om het leven gebracht. Om die trouw werd ze later door de katholieke kerk heilig verklaard. Op een gegeven moment kreeg ook het dorp rond de kerk haar naam. Na 1250 wordt Sint Aghetendorpe ook wel Bedevaartwijk genoemd.

Wiki

Als we Beverwijk ‘opsnorren’ in wikipedia gaat er weer een andere theorie op:
”De naam Beverwijk vindt zijn oorsprong in de naam Beverhem. “Bever” is een naam van een Germaanse man en de toevoeging -hem betekent zoveel als woning of nederzetting van’’. Het hernoemen van plaatsnamen, waarbij christelijke namen werden ingevoerd, gebeurde ook elders. Met de naamswijziging verdween niet altijd de naam die in de volksmond werd gebruikt. In de tweede helft van de 13e eeuw is aan de oever van het meer, nabij het kerkdorp Sint-Aagtenkerk, een handelswijk ontstaan, die Wijc werd genoemd. Deze naam werd in korte tijd de naam voor het hele ambacht dat reikte van het Meer tot aan de Noordzee. In de volksmond is de naam Beverhem blijven voortbestaan, waarbij in 1276 voor het eerst op schrift de toevoeging -hem is vervangen door -wijk en de naam Beverwijk is ontstaan.

Welke theorie lijkt u het meest voor de hand liggend? Of graaft een archeoloog toch binnenkort een knaagdiertje op..?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen