Handen in de lucht voor Tata Academy

Foto:

Een groep van 18 eerstejaars leerlingen werktuigbouwkunde van de Academy van Tata Steel in IJmuiden heeft vijf skelters ontworpen en vervaardigd voor het basisonderwijs in de regio. Vanochtend werden de leerlingen van De Sterrekijker in Beverwijk verblijd met een felrode skelter. “Dit project is een groot succes”, zo stelt Rolf Deen, manager van de bedrijfsschool van Tata Steel. “Het inzetten van je technische kennis voor een praktijkopdracht met een maatschappelijke meerwaarde, zorgt ervoor dat onze leerlingen supergemotiveerd zijn. Het afleveren van de skelters is natuurlijk de kroon op hun werk. Wat is er nog leuker dan zo’n groep dolenthousiaste leerling te zien afstormen op iets dat jij speciaal voor hen hebt gemaakt?”, aldus Deen.

Het skelterproject maakt deel uit van de opleiding Werktuigbouwkunde aan de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden. De leerlingen bepalen zelf aan welke school of instelling de skelters worden geschonken. Gedurende het hele traject zijn de leerlingen niet alleen verantwoordelijk voor de technische kant. Er wordt ook een beroep gedaan op hun sociale vaardigheden. Ze treden zelf in contact met de scholen, brengen de specifieke wensen in kaart en vertalen die vervolgens in het ontwerp van een skelter. De vijf skelters zien er dan ook allemaal anders uit. De criteria waaraan de skelters moeten voldoen zijn: de klantspecificaties, veiligheid en kindvriendelijkheid. Daar zijn ze ook op gekeurd.

Naast De Sterrekijker ontvangen ook de Anne Frank school in Heemskerk, Heliomare in Wijk aan Zee, De Vliegende Hollander in IJmuiden en de Stichting Ons Huis in Heemskerk dit jaar een skelter.