Valse mail ING over IBAN oogt professioneel

Foto:

De invoering van het nieuwe internationale bankrekeningnummer IBAN is een feit. Mogelijk krijgt u de komende tijd nog mailtjes waarin bijvoorbeeld betaalpassen met het nieuwe rekeningnummer worden aangeboden. Eerder waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) al voor de post waar vaak het IBAN-logo in wordt getoond.

Herkennen
De mail die oplichters hebben verstuurd uit naam van ING komt zo professioneel over, dat bijna kan worden gedacht dat het bericht echt van de bank komt. Toch kunt u gelijk aan het e-mailadres zien dat dit het werk is van fraudeurs. Ook is er sprake van een algemene aanhef. Dat is een kenmerk van phishingmails. Net als slecht taalgebruik en een dwingende toon.

Advies
Negeer de link! Als u in dit soort mails wel op de link drukt, krijgen oplichters mogelijk via phishing uw persoonlijke gegevens in handen of komt u terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Onthoud dat officiële instanties nooit via de mail naar persoonlijke informatie vragen.

U kunt een foute link of knop herkennen door met uw cursor boven de link te hangen, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma’s, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld. Duikt daar een webadres op dat niets met de afzender te maken heeft? Dan weet u dat het om een nepmail gaat.

Heeft u ook zo’n mail ontvangen? Stuur het bericht door naar [email protected] en gooi de mail daarna weg.

bron. Fraudehelpdesk