Particulieren verrast door spooknota over Vienalis

Foto:

WAARSCHUWING – De Fraudehelpdesk ontvangt meldingen van particulieren die een onverwachte factuur krijgen. Het gaat hier om een spooknota uit naam van Vienalis. Ook Monuta waarschuwt op haar website voor dit document. Dit meldt fraudehelpdesk vandaag.

Administratie in verkeerde handen
De melders blijken rond 2008 een uitvaartverzekering te hebben afgesloten bij het bedrijf uit Apeldoorn. Daarbij hebben ze een formulier ingevuld en ondertekend. De onderneming is in 2009 failliet gegaan. Een deel van de administratie is in verkeerde handen terechtgekomen. Die gegevens worden nu gebruikt voor de spooknota.

Aanmaning
Uit de meldingen blijkt dat de particulieren een aanmaning van € 125,- krijgen uit naam van het Centraal Incassobureau Justitia (CIBJ). Op iedere brief prijkt het dossiernummer INC11543027. Volgens de brief is de ontvanger bemiddelingskosten verschuldigd. Het bedrag moet binnen 48 uur zijn betaald. Als de betaling niet binnen de gestelde termijn wordt voldaan, dan is het CIBJ genoodzaakt incassokosten en rente in rekening te brengen. De brief is ondertekend met Afdeling Juridische Incasso, CIJB Nederland Credit Management Services.

Advies
Wij adviseren de rekening niet te betalen. Er is namelijk geen sprake van een overeenkomst, stellen de melders.

Een voorbeeld spooknota!

spooknota-cibj-1