Fraude waarschuwing!

Foto:

BEVERWIJK – Zeer recent hebben we al een fraude waarschuwing geplaatst. Nu is het wederom oppassen geblazen want er zijn ‘valse e-mails’ van ING in omloop! De opvallendste mail komt zogenaamd van ING.

‘Word geen geldezel’

De cybercriminelen zijn zo brutaal een mail te sturen waarin ze waarschuwen voor misbruik van rekeningen. ‘Word geen geldezel’, staat groot in het bericht. De internetfraudeurs zijn bovendien creatief bezig geweest met het beeldmerk van ING. De leeuw heeft zijn manen verloren. Ondanks de inspanningen ziet de mail er slordig uit. Aan het e-mailadres is direct te zien dat dit bericht niet van de bank komt.

Ook slecht taalgebruik is een kenmerk van een valse e-mail. Denk aan slechtlopende zinnen en spel- en grammaticafouten. Daarnaast ontbreekt een dwingende toon vaak niet. Meestal is er ook sprake van een persoonlijke aanhef zoals ‘Geachte klant’ of ‘Beste heer/mevrouw’. Tot slot staat er in dit soort mails vaak een link of button. Klik hier niet op!

Advies
Negeer deze berichten. Als u toch op de links klikt, krijgen oplichters mogelijk uw persoonlijke gegevens in handen of u komt terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. U kunt een foute link of knop herkennen door met uw cursor op de link te staan, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma’s, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld.

Niet reageren
In sommige van dit soort berichten staan ook andere e-mailadressen, bijvoorbeeld om contact op te nemen of een melding te maken van valse e-mail. Stuur geen berichten naar deze adressen. De oplichters weten dan dat uw e-mailaccount actief is.

Heeft u ook dit soort mails gekregen? Stuur ze door naar [email protected] en gooi ze daarna weg.

Onderstaand een voorbeeld!
ing-nepmail