De politiehelikopters boven Beverwijk

BEVERWIJK E.O. – Een achtervolging op inbrekers of criminelen, assistentie bij calamiteiten of het opsporen van hennepplantages. We zien met regelmaat de politiehelikopter over de IJmond vliegen. Maar wat voor helikopter vliegt er dan over? Henk Luntz heeft zowel de oude als de nieuwe helikopter ‘gevangen’ met zijn camera.

In Nederland zijn er twee type helikopters, dat is de Eurocopter EC-135 en de AgustaWestland. Dit laatste type, waarvan er twee van in Nederland zijn, vliegt met regelmaat over grondgebied van Beverwijk.

gdwhylsvykj30o6lyw5mcnzml

In Nederland vliegen er zes Eurocopters die zijn gebouwd door Airbus. Nu gehuld in een politie ‘outfit’ maar vliegt ook als trauma helikopter. (foto Novum)

De AgustaWetsland is gebouwd in Italie – Varese. Deze helikopter biedt plaats aan meer personen en wordt naast de normale werkzaamheden van de politie, ook gebruikt bij de dienst speciale interventies. De helikopter wordt dan ingezet bij bijvoorbeeld de arrestatie van terroristen of zware criminelen.

nduloalbdrje8ro8tf2xwrn2u

Op dit beeld de oude AgustaWestland en op de hoofdfoto de nieuwe. (foto door Henk Luntz)

yoqbrqn3z53ia2m4oc588qid8

De trauma helikopter van de MMT dienst vertrekt hier vanaf het Cruyff Court in Beverwijk. (foto door Mizzle Media – Niels Folkers)