Oplichters op geld uit via KPN en CJIB

BEVERWIJK – Internetfraudeurs proberen geld te verdienen door mails te sturen namens KPN en het CJIB. In de berichten staat dat de ontvanger een bedrag moet betalen.

KPN
Volgens de mail van ‘KPN’ staat er een rekening van € 52,50 open. De ontvanger moet een 3V Voucher aanschaffen om het bedrag te betalen. Er wordt zelfs gedreigd met een gerechtelijke procedure. Betaal het bedrag niet! Het geld komt niet bij het telecombedrijf terecht, maar op de rekening van de cybercriminelen. KPN is hier dus de dupe van indentiteitsfraude.

CJIB
Ook de naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt weer misbruikt. Ondanks de waarschuwingen van de Fraudehelpdesk en het incassobureau van justitie blijven internetfraudeurs er met de identiteit van de organisatie vandoor gaan.

Ook dit keer is er sprake van een openstaande boete die online moet worden betaald. Het gaat om € 52,50. Er wordt onder meer gedreigd met een blokkade van uw rekening en met een registratie bij Bureau Kredietregistratie (BKR). Als u twijfelt over een rekening, neem dan contact op met het CJIB. Het algemene nummer is: 058 215 95 55.

Advies
Negeer dus de links in de mail en maak zeker geen geld over. Het incassobureau van justitie en KPN versturen nooit mails met een verzoek om te betalen. Daarnaast is aan het vage e-mailadres te zien dat het bericht van het CJIB niet van de organisatie komt. In beide mails ontbreekt een persoonlijke aanhef. De dwingende toon van de mails is ook een teken dat dit bericht het werk is van fraudeurs. Als u twijfelt over een factuur, neem dan contact op met het bedrijf via de contactgegevens op de officiële site.

Heeft u deze mails of een ander misleidend bericht gekregen? Verwijder het bericht of stuur de mail door naar [email protected].

Twee voorbeelden:

av5b1g99c6fnz46dwc8qko77f

d7jj6xl46stjlqojnbttqzim6

bron. fraudehelpdesk