Fraude e-mails van Belastingdienst en Marktplaats

BEVERWIJK – Deze week zijn nepmails van Belastingdienst tot Marktplaats en Rabobank in omloop. Phishingmails hoeven niet altijd lang van stof te zijn. Dat blijkt uit een aantal misleidende berichten die bij de Fraudehelpdesk zijn binnengekomen. Een van de mails komt zogenaamd van de Belastingdienst.

Aangifte inkomstenbelasting
De mail waarin de naam van de Belastingdienst wordt misbruikt, gaat over de aangifte inkomstenbelasting. De organisatie waarschuwt op de site voor de phishingmail. “In deze e-mail wordt u gevraagd om een digitaal aangifteformulier in te vullen. De e-mail heeft als onderwerp: ‘Betreft: Digitale Aangifte Inkomstenbelasting!!’ Open de e-mail niet, maar verwijder deze meteen”, aldus de Belastingdienst.

Advies
In alle mails is een link te vinden. Klik hier niet op. Als u dit toch doet, krijgen oplichters mogelijk via phishing persoonlijke informatie in handen. Of u komt terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Gooi de mail dus weg!

Herkennen
De zogenoemde phishingmails zijn aan een aantal zaken te herkennen. Kijk bijvoorbeeld naar het mailadres waarvan de mail afkomstig is. Fraudeurs gebruiken vaak een e-mailadres dat lijkt op de oorspronkelijke naam van het bedrijf dat wordt misbruikt. Verder zijn nepmails te herkennen aan slecht taalgebruik, een dwingende toon en een algemene aanhef.

Link controleren
U kunt zelf zien dat de link niet leidt naar de site die in de mail wordt genoemd. Hang met uw muis boven de link, maar wel zonder erop te klikken! Bij de meeste programma’s, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld.

Heeft u ook dit soort mails ontvangen? Stuur ze door naar [email protected] en verwijder daarna de berichten.

Enkele voorbeelden die de Fraudehelpdesk heeft binnen gekregen, naast bovenstaand ‘ING’ bericht.

c3wb1yvmrsocs3axaelaqtjsd

uzzawntrkav9e67omdd7u9mtq

Cookieinstellingen