ICS, Rabobank en Apple duiken op in phishingmails

Foto:

BEVERWIJK – De naam van International Card Services (ICS) duikt op in een aantal mails. Niet het bedrijf, maar oplichters hebben de berichten verstuurd. Ze zijn uit op uw persoonlijke gegevens. Ook Rabobank en Apple worden dit keer misbruikt voor een phishingmail.

Update
De mails die zogenaamd van ICS komen, gaan onder meer over een update voor de creditcard. Internetfraudeurs proberen met deze smoes mensen te verleiden op de link in het bericht te klikken. Doe dit niet!

Ook het verhaal dat er een update nodig is voor de beveiliging van uw online rekening bij Rabobank, is een verzinsel. Opvallend aan deze mail is het onderwerp: (no subject). Zo is dus gelijk te zien dat de mail niet van de bank komt.

Verder kunt u kijken naar het e-mailadres waarmee de mail is verzonden. Vaak maken oplichters gebruik van een vaag mailadres of eentje die lijkt op de naam van de instelling die ze misbruiken. Verder zijn slecht taalgebruik, een dwingende toon en een algemene aanhef kenmerken van een phishingmail. Vergeet verder niet dat een bank of een grote instelling nooit via de mail om informatie vraagt.

Foute link
In alle mails staat een link. Ook hier geldt: negeren en niet op klikken. Als u dit toch doet, krijgen oplichters mogelijk via phishing persoonlijke informatie in handen. Of u komt terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Klik dus nooit op een link in een mail van iemand die je niet kent.

U kunt ook zelf zien dat de link niet leidt naar de site die in de mail wordt genoemd. Hang met uw muis boven de link, zonder erop te klikken! Bij de meeste programma’s, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt het adres linksonder in beeld.

Heeft u ook dit soort mails ontvangen? Stuur ze door naar [email protected] en verwijder daarna de berichten.